Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Niektorých čaká kampaň, iných balenie. Ktorí poslanci opustia svoje kreslá?
Zdielať na

Niektorých čaká kampaň, iných balenie. Ktorí poslanci opustia svoje kreslá?

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Po vášnivom závere poslednej schôdze tohto parlamentu sa poslanci rozbehli opäť kampaňovať. No nie všetci. Niektorých čaká balenie, a to definitívne. Nie však preto, že by sa báli, že nebudú zvolení. V budúcom parlamente tak určite neuvidíte stálice ako boli Lucia Žitňanská, Marek Maďarič alebo Robert Madej.

Mimoriadna januárová schôdza parlamentu nebola len poslednou schôdzou tohto volebného obdobia. Pre niektorých poslancov bola poslednou v ich poslaneckom úrade. Na kandidátke Smeru sa neobjavil dlhoročný predseda ústavnoprávneho výboru Robert Madej, ktorý sa preslávil aj fotkami s Antoninom Vadalom, dnes už odsúdeným pre drogovú trestnú činnosť. 

Na kandidátke nakoniec nie je ani Martin Glváč, ktorý mal problémy nielen pre komunikáciu s obžalovanou Alenou Zsuzsovou, ale aj pre výdatnú komunikáciu s Marianom Kočnerom. "Ak by bola autentická, tak ja nevidím jedinú toxickú vec v tej komunikácii," uviedol ešte v októbri 2019 Martin Glváč, poslanec NR SR za Smer. 

Po rokoch sa s parlamentom rozlúči aj dlhoročná politička Lucia Žitňanská, ktorá si prešla SDKÚ, ale aj Mostom-Híd. Potom, čo po odchode z ministerstva skončila v parlamente, naznačovala, že o svojej budúcnosti bude premýšľať. "Ja sa cítim teraz trošičku unavená a chcela by som sa nadýchnuť a zamyslieť sa nad tým, ako chcem ďalej pokračovať," povedala po svojom odchode z ministerstva Lucia Žitňanská. Venovať sa chce vzdelávaniu a odbornej činnosti. 

S parlamentom a politickou stranou sa rozlúčila dlhoročná predsedníčka hospodárskeho výboru Jana Kiššová. "Nemyslela som si to pred štyrmi rokmi, keď som skladala sľub, ani pred desiatim rokmi, keď som spoluzakladala politickú stranu, ale taký je život. Jednoducho, treba ísť ďalej. Záleží mi na tom, aby sa v krajine robili správne ekonomické rozhodnutia, čiže sledovať to určite budem, ale nepredpokladnám, že by som v politike zatiaľ nejako pokračovala," vyjadrila sa Jana Kiššová, poslankyňa NR SR.

Do parlamentu nekandiduje ani bývalý dlhoročný člen Smeru Marek Maďarič a taktiež poslankyňa opozičnej OĽaNO. "Myslím si, že niektoré veci sa podarili. Trošku ma zabrzdili aj materské povinnosti, takže v tomto ohľade som aj ja vola menej viditeľná," povedala poslankyňa Sylvia Shazad s tým, že sa najmä bude venovať rodine. 

Napriek veľkej dávke optimizmu, je možné, že v budúcom parlamente bude chýbať aj skupina odídencov z SaS. "Plán A a aj B je priviesť DS do parlamentu, urobíme pre to všetko," povedal Ľubomír Galko, poslanec NR SR.

Otázne je, či si Andrej Danko funkciu predsedu nevyskúšal prvý a aj posledný raz, keďže aj SNS sa pohybuje v prieskumoch tesne pri hranici zvoliteľnosti. "My sa v parlamente vidíme a máme aj ďalšie vízie a ambície," tvrdí Eva Antošová, poslankyňa NR SR za SNS. 

Veľmi reálne je aj, že si po rokoch do parlamentných lavíc nesadne politický matador Béla Bugár, a to napriek tomu, že spoluprácou so stranou Šanca dáva Adieu politickej spolupráci so Smerom. "Je rozhodnuté, so Smerom nie," potvrdil Béla Bugár. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy