Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Kontrolný deň pre prezidentku. Čaputová je podľa predsedu NKÚ v problematike ako doma
Zdielať na

Kontrolný deň pre prezidentku. Čaputová je podľa predsedu NKÚ v problematike ako doma

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Utorok by sa pre prezidentku mohol nazývať aj kontrolným. Popoludní si vypočuje správu šéfa Úradu pre verejné obstarávanie, a o desiatej sa stretla s predsedom Najvyššieho kontrolného úradu Karolom Mitríkom. Ten síce začal stretnutie s tým, že nie je ľahké vysvetliť systém kontrol, no ukázalo sa, že prezidentka Slovenska je v tejto oblasti ako doma.

"Ja som sa v minulosti analyticky zaoberala fungovaním NKÚ a tým, ako efektívne funguje. Dovolím si preto skonštatovať, že naozaj ten posun k lepšiemu nastal," uviedla prezidentka Zuzana Čaputová. 

Napriek tomu, že prezidentka pochválila činnosť Najvyššieho kontrolného úradu, zaznela aj kritika, a to z oboch strán - ako na chýbajúci výbor pre kontrolu v parlamente, ako aj na nedostatočnú vnútornú kontrolu. "Samozrejme, že sme hovorili aj o kontrolnom výbore, ktorý Najvyšší kontrolný úrad veľmi potrebuje a sme jedni z posledných z európskej 28, ktorí tento úrad nemajú," povedal Karol Mitrík, predseda Najvyššieho kontrolného úradu. 

Prezidentka sa nevyhla odpovedi ani na aktuálnu otázku, a to je kauza okolo sudkyne Jankovskej. "Informácie, ktoré boli publikované, naznačujú, že mohlo dôjsť k spáchaniu dokonca trestného činu. Preto je nesmierne dôležité, aby orgány činné v trestnom konaní čo najskôr k tejto veci konali. Som rada, že minister spravodlivosti podáva podnet na disciplinárne konanie - to vychádzam z medializovaných informácií - v súvislosti s pani Jankovskou a ešte ďalšou sudkyňou," dodala prezidentka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy