Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vláda chce riešiť platové rozdiely na Slovensku. Na dôležitosti témy sa výnimočne zhodli s opozíciou
Zdielať na

Vláda chce riešiť platové rozdiely na Slovensku. Na dôležitosti témy sa výnimočne zhodli s opozíciou

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Nedostatok učiteľov v Bratislave súvisí podľa premiéra s tým, že z tabuľkových platov sa žije inak v hlavnom meste a inak napríklad v Trebišove. Peter Pellegrini chce tento problém začať riešiť. Vraj treba uvažovať o tom, či by sa zvýšené životné náklady v Bratislave a okolí nemali premietnuť do odmeňovania. Nemalo by sa to týkať len učiteľov. Diskusii na túto tému je otvorená aj opozícia.

"Budeme musieť hľadať nejaký špecifický spôsob diferencovania a odmeňovania tých, ktorí pracujú v hlavnom meste a širšom okolí. Ak budeme prehliadať tento problém, môže sa reálne stať, že v hlavnom meste nebudú chcieť za aktuálne platy pracovať učitelia, ani policajti," uviedol premiér Peter Pellegrini pri príležitosti začiatku školského roka. Riešenie, ktoré nebude diskriminačné, no vyrieši problém, sa ale podľa neho bude hľadať zrejme mesiace. "Otvoril som diskusiu, že nás to čaká. V polícii, v školstve. Žiaľ, pravdepodobne ak policajtovi napríklad nástupný 900 eurový plat stačí v Poprade, tak sa ukazuje, že za taký plat v Bratislave policajt do služby nastupovať nechce," dodal premiér. 

"Je namieste riešiť tento problém zvýhodnením práve učiteľov, ktorí pracujú v takých oblastiach ako je Bratislavský kraj. Samozrejme, aby sa vylúčili riziká diskriminácie, bolo by dobré, aby sa to riešilo adresne, napríklad tým, že by sa priplácalo tým učiteľom, ktorí majú vyššie náklady na bývanie, pretože bývanie je hlavná položka, ktorá je drahšia v Bratislavskom kraji," uviedol riaditeľ INEKO Peter Goliaš.

S tým, že je to téma, o ktorej je potrebné hovoriť, súhlasí aj opozícia. "Ak nechceme zaspať domu a dožiť sa toho, že v Bratislave budú učiť len učitelia, ktorí sú ochotní učiť za 800 - 900 eur, hoci druhý ľudia tu budú zarábať dvakrát viac, tak by sme sa mali na tým zamyslieť," uviedol líder OĽaNO Igor Matovič. "Je to téma, ale potom sa bavme aj o tom, či regionálne nediferencovať aj minimálnu mzdu," uviedol Ondrej Dostál z SaS.

Regionálne rozdiely ilustruje štatistický úrad nielen mzdami, ale aj hrubými mesačnými výdavkami na člena domácnosti. "Všetky výdavky vrátane bývania, ošatenia, vrátane výdavkov na zdravotníctvo v Bratislavskom kraji boli vlani 681 eur, ale v iných regiónoch, napríklad v Prešovskom kraji to bolo len 450 eur," uviedla hovorkyňa Štatistického úradu SR Jana Morháčová.

Viacerí ale apelujú, že jediné dlhodobé riešenie je zmazať regionálne rozdiely. "Či už presunom niektorých verejných inštitúcií do iných regiónov," uviedol analytik z Progresívneho Slovenska Michal Páleník.

Ministerka školstva sa diskusii nebráni. Ministerstvo vnútra zasa odkázalo, že už dva roky v plate policajta zohľadňujú aj miesto výkonu služby. "Platové zmeny reflektovali na akútnosť potrieb a náročnosť výkonu jednotlivých služieb v polícií s prihliadnutím na charakter regiónu," uvádza sa v stanovisku ministerstva vnútra. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy