Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Zuzana Čaputová sa stretla s nemeckým prezidentom Steinmeierom i kancelárkou Angelou Merkel
Zdielať na

Zuzana Čaputová sa stretla s nemeckým prezidentom Steinmeierom i kancelárkou Angelou Merkel

Google News Button Sledovať správy

BERLÍN / Priateľská atmosféra bola pri prvej návšteve našej prezidentky v najsilnejšej krajine Európy v Nemecku. Zuzana Čaputová sa na stretnutí so svojím kolegom Frankom-Walterom Steinmeierom zhodla v tom, že obe krajiny sú si najbližšie za posledné desaťročia. Spája nás najmä ekonomika cez automobilový priemysel. Aj o tom sa v Berlíne hovorilo, prezidentka ale nič konkrétne nedohodla. Zuzana Čaputová sa v Nemecku vyjadrila aj k invázii do Československa v roku 1968.

Návštevu Nemecku začala prezidentka Zuzana Čaputová malým prešľapom. Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier ju však taktne nasmeroval a následne sa začala oficiálna časť. Slovenská prezidentka riešila so svojim nemeckým náprotivkom aj problémy v automobilovom priemysle, Volkswagen je, koniec-koncov, je najväčší zamestnávateľ na Slovensku. Ten má postupne prepustiť vyše 3000 ľudí. 

Obaja štátnici si uvedomujú výzvy tohto odvetvia, ktoré je pre obe krajiny dôležité a pre Slovensko bytostne. Nič konkrétne však nepredstavili. "Neistota v slovenskom automobilovom priemysle odráža svetové dianie. Obchodná vojna medzi Amerikou a Čínou je ale niečo, čo nevieme ovplyvniť," poznamenal nemecký prezident. "Na nás by mal dopad zo strany Spojených štátov, ekonomický vývoj v Nemecku je niečo, čo determinuje aj ekonomický vývoj na Slovensku," reagovala Čaputová. 

Politici neobišli ani brexit

Práve táto téma zaujímala najmä nemeckých novinárov, keďže na návštevu Berlína prišiel aj britský premiér Boris Johnson a našu prezidentku, de facto, odignorovali. 

"Sme jednotní v tom, že neriadení brexit by bol zlý nie len pre Britániu, ale pre nás všetkých. Európske stanoviská sú jasné a neexistuje nič, o čom sa už nediskutovalo," skonštatoval Steinmeier. 

Navštívila aj Angelu Merkel

Prezidentka neobišla ani kancelárku Angelu Merkel. Tému prepúšťania či príchodu nového ťažiskového modelu do slovenskej továrne koncernu Volkswagen však nepreberali. "Nerozprávali sme sa o takejto miere detailu," vysvetlila Čaputová.

Nemecká kancelárka sa však zaujímala o priebehu vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenince. "Informovala som ju o tom, že vyšetrovanie prebieha nezávisle a zodpovedne," priblížila prezidentka Čaputová. Slovenská prezidentka má tak za sebou návštevu V4 aj strategických partnerov Nemecka a Francúzska. 

Prezidentka Čaputová si vo Francúzsku uctila pamiatku slovenského velikána Milana Rastislava Štefánika: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy