Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Kupovanie hlasov pri voľbe generálneho prokurátora? Polícia začala vypočúvať poslancov
Zdielať na

Kupovanie hlasov pri voľbe generálneho prokurátora? Polícia začala vypočúvať poslancov

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Po tom, čo polícia obnovila trestné stíhanie pre podozrenie s kupčením s hlasmi pri voľbe generálneho prokurátora, začala vypočúvať poslancov Národnej rady. Ide o voľbu ešte z roku 2010, keď sa parlament rozhodoval medzi dovtedajším šéfom generálnej prokuratúry Dobroslavom Trnkom a Jozefom Čentéšom. Vyšetrovatelia NAKA totiž zistili nové skutočnosti pri vyšetrovaní vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, z ktorej je obvinený priateľ Trnku, Marián Kočner. K nemu malo blízko viacero politikov, pred a počas samotnej voľby. Najmä Richard Sulík.

Voľbu generálneho prokurátora sprevádzalo množstvo zákulisných stretnutí a podozrení z uplácania poslancov vtedajšej koalície. Faktom je, že štyria koaliční poslanci hlasovali v tajnej voľbe s vtedajšou opozíciou na čele s Robertom Ficom za ich kandidáta Dobroslava Trnku a Čentéš neprešiel. Výsluch má za sebou Martin Poliačik a Natália Blahová, podľa ktorej to za vtedajších členov SaS čaká ešte aj Igora Matoviča, Richarda Sulíka, Janu Kiššovú či Jozefa Viskupiča.

"Evidentné je, že ide sa toto podozrenie o uplácaní poslancov vyšetrovať veľmi dôsledne. Predpokladám, že niekto uviedol veľmi konkrétne informácie o tomto čine," myslí si Natália Blahová (SaS). "Je možné, že sú to veci, ktoré boli nájdené v trezore pána Kočnera alebo, že je to niečo iné," tvrdí Martin Poliačik (PS). 

Kočner mal vždy blízko k politikom z celého spektra

V čase, kedy sa v pravicovej koalícii hádali, kto bude ich kandidát, to bol Richard Sulík. Podľa uniknutých dokumentov s názvom Sasanka 1 a 2 si o voľbe mesiace SMS-kovali a Sulík si k nemu chodil po rady.

No Blahová sa neobáva, že existuje aj nejaká Sasanka 3. "Sme boli ubezpečení, že naozaj je to celkové a vyčerpávajúce. Tie všetky informácie, ktoré sú vonku, to sú informácie, ktoré nič naviac by sme nemali očakávať," vysvetľuje Blahová.

Úplatok 300 tisíc eur

Koalícia vtedy tvorila štyri strany - SDKÚ, Most-Híd, SaS a KDH. A keďže voľba bola tajná, hoci si niektoré strany hlasy fotili, nie je isté, kto napokon nehlasoval podľa ťažko hľadanej dohody. Podľa Blahovej sa však na chodbách parlamentu hovorilo o úplatku 300 tisíc eur za jeden hlas.

"Že sa zrazu našlo x poslancov evidentne z koalície, ktorí hlasovali inak," upozorňuje predseda OĽaNO Igor Matovič. "Ja som nikdy nezobral úplatok za nič," poznamenal Elemér Jakab (Most-Híd). "To je problém poslancov bývalej vládnej koalície," verí predseda strany Smer-SD Robert Fico. 

A aj keď pol roka po hlasovaní napokon Čentéša zvolili, do kresla nikdy nezasadol. Vtedajší prezident Ivan Gašparovič ho odmietol vymenovať, až sa napokon celá sága skončila po 32 mesiacoch. V júni 2013 parlament zvolil súčasného generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára. 

Fico s Matovičom našli vzácnu zhodu. V pohľade na iniciatívu Za slušné Slovensko. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy