Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Andrej Danko odmietol povoliť pracovnú cestu do Gruzínska poslankyni Cséfalvayovej
Zdielať na

Andrej Danko odmietol povoliť pracovnú cestu do Gruzínska poslankyni Cséfalvayovej

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Z trucu či oprávnene? Predseda parlamentu Andrej Danko odmietol povoliť zahraničnú pracovnú cestu pre poslankyňu Katarínu Cséfalvayovú. Ako šéfka Výboru pre európske záležitosti sa mala zúčastniť na konferencii v Gruzínsku, ktoré sa snaží o európske smerovanie krajiny. Poslankyňa Mostu-Híd často kritizuje šéfa parlamentu pre jeho proruské vyjadrenia, no kancelária národnej rady osobné dôvody neschválenia pracovnej cesty vylučuje.

Šéfka zahraničného výboru sa dostala do konfliktu s Andrejom Danko ako aj Slovenskou národnou stranou hneď niekoľkokrát. A to práve pre Dankove proruské postoje, ktoré sú v rozpore s oficiálnou zahraničnou politikou Slovenska. "Opakovane udržiava vzťahy, kontakty s najvyššími predstaviteľmi ruskej federácie, s ľuďmi, ktorí sú na sankčných zoznamoch, to nevrhá dobré svetlo na Slovenskú republiku," vyjadrila sa Cséfalvayová. 

​Cséfalvayová sa do Tbilisi chystala na pozvanie gruzínskej strany. No pred niekoľkými dňami na sociálnej sieti oznámila, že nikam nejde. "Prišlo zamietavé stanovisko z kancelárie pána predsedu, pýtala som sa na dôvod, nebol uvedený. Nechcem za tým hľadať nejaké dôvody, ktoré či tam sú alebo nie sú," dodala poslankyňa za Most-Híd. 

Naznačila, že sa jej to stalo už viac ráz, vždy bez udania dôvodu, čo podľa nej nevrhá dobré svetlo na Slovensko. Podľa kancelárie Národnej rady sa Danko pri rozhodovaní riadi prínosom cesty pre krajinu a jej vzťahy, dôvod zrušenia tejto konkrétnej cesty neprezradil. 

"V tomto volebnom období jej bolo podpísaných a schválených sedemnásť zahraničných ciest, na ktorých aj bola a štyri jej neboli schválené. Tie dôvody vám teraz neviem povedať. Nejaký osobný spor tam zásadne vylučujeme," vysvetlil hovorca predsedu NR SR Tomáš Kostelník. 

Predseda Mostu Béla Bugár, ako aj podpredseda parlamentu za Most Andrej Hrnčiar sú na dovolenkách, šéf ich poslaneckého klubu však potvrdil, že sa Danka na dôvody bude určite pýtať.

Pozrite si archívnu reportáž o napätých vzťahoch medzi Andrejom Dankom a Katarínou Cséfalvayovou: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy