Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Tatry si vyžiadali prvé obete počas letnej sezóny. Skúsený horolezec neprežil pád
Zdielať na

Tatry si vyžiadali prvé obete počas letnej sezóny. Skúsený horolezec neprežil pád

VYSOKÉ TATRY / Pred niekoľkými dňami skolaboval a zomrel na Tatranskej magistrále 70-ročný turista. Stal sa prvou obeťou letnej sezóny vo Vysokých Tatrách. V pondelok sa do smutnej štatistiky zapísal aj skúsený maďarský horolezec. Neprežil 250-metrový pád z hrebeňa Kolového štítu.

V pondelok popoludní posádka letky ministerstva vnútra pomohla horským záchranárom dostať z terénu telesné pozostatky 40-ročného maďarského horolezca. Maďari sa vybrali na horolezeckú túru v pondelok skoro ráno. Zliezli hrebeň v oblasti Kolového štítu, keď okolo siedmej hodiny došlo k nešťastiu. Spolulezec volal horskú službu. "Volajúci uvádzal, že jeho kolega mu zmizol z dohľadu a nastal pád," uviedol uviedol záchranár HZS Vysoké Tatry Peter Diča.

​Leteckí a horskí záchranári chceli zranenému čo najskôr pomôcť. Vtedy nevedeli, že ich snaha bude zbytočná. Pilot sa snažil dostať posádku priamo na miesto nehody. Mali k dispozícii aj súradnice GPS. Podmienky ale boli veľmi zlé. Dvoch horských profesionálov bolo možné z vrtuľníka spustiť len do vedľajšej červenej dolinky. "Museli pozemne cca jednu hodinu prísť k postihnutému, kde zistili, že jeho zranenia sú nezlúčiteľné so životom," informoval Peter Diča. Záchranári mohli už len zabaliť telo nebohého a pripraviť ho na transport. Ale druhá skupina profesionálov stúpala ďalej. Na hrebeni totiž ostal nezranený, ale otrasený spolulezec. "Vytiahli ho na vrchol a následne s ním zostúpili cez Malú Zmrzlú dolinu k chate pri Zelenom plese," opísal záchranu Peter Diča.

Maďari patrili medzi tých skúsených horolezcov a boli dobre vybavení, ale hory sú nevyspytateľné a jeden z nich na to doplatil. "Vyhodnotili, že ten hrebeň nie je taký náročný, kde by museli používať lano a postupové istenie. Ale bohužiaľ jeden z nich stúpil na uvoľnený kameň a spadol do doliny približne 200-250 metrov," povedal Peter Diča. 

Popoludní sa počasie zlepšilo a telo priamo z miesta zviezla už spomínaná letka ministerstva vnútra. Nielen horolezci, ale aj obyčajní turisti by mali byť v horách maximálne opatrní. Najmä v týchto dňoch, keď je v Tatrách chladno. "Ako my hovoríme, je tak slizko. Je taká nočná vlhkosť na tých skalách. Na oblečenie je treba pevnú obuv a pokojne aj perová bunda," dodal Ján Šustr, záchranár HZS Vysoké Tatry. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy