Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Dovolenky ústavných činiteľov: Podľa nepísaného pravidla by nemali byť na palube jedného lietadla
Zdielať na

Dovolenky ústavných činiteľov: Podľa nepísaného pravidla by nemali byť na palube jedného lietadla

BRATISLAVA / Cestujú služobne, ale aj na dovolenky. Trojica našich najvyšších ústavných činiteľov sedí v lietadle aj niekoľkokrát týždenne. Prezidentka Zuzana Čaputová, predseda parlamentu Andrej Danko a premiér Peter Pellegrini ale podľa informácií TV JOJ nekoordinujú svoje odchody do zahraničia, hoci sa tam dokonca môžu stretnúť. Otázkou tak je, čo v prípade, že na Slovensku nastane mimoriadna situácia a doma nebude ani jeden z troch najvyšších.

Dovolenková sezóna je v plnom prúde, preto je na mieste otázka či vôbec je možné, aby boli traja najvyšší ústavní činitelia boli v rovnakom čase v zahraničí. Možné to je, v minulosti sa to stalo minimálne dvakrát. Platí ale nepísaná zásada, že traja najvyšší ústavní činitelia sa v jednom čase nesmú nachádzať na palube jedného lietadla. Ide totiž o to, aby v prípade krízovej situácie neprišlo Slovensko o troch najvyššie postavených ústavných činiteľov. 

Napriek tomu, že sa to činitelia snažia dodržiavať, svoje dovolenky si navzájom nekoordinujú. Andrej Danko cez svojho hovorcu ale odkázal, že ak prezidentka prejaví záujem o koordináciu, aby nedošlo k prekrývaniu termínov, tak je ochotný prezidentke uvoľniť svoj dovolenkový termín. 

Prezidentka Zuzana Čaputová naposledy služobne navštívila Poľsko. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy