Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Čaputová úraduje vo veľkom. Na koberček si pozvala ministra obrany
Zdielať na

Čaputová úraduje vo veľkom. Na koberček si pozvala ministra obrany

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Prezidentka Zuzana Čaputová úraduje vo veľkom. Po šéfovi diplomacie Miroslavovi Lajčákovi si v utorok na koberec predvolala ďalšieho ministra. Tentoraz sa návšteva niesla v armádnom duchu. Prezidentka pri tejto príležitosti ocenila laureátov ceny Vojenský čin roka.

Druhá ministerská návšteva na červenom koberci u prezidentky Čaputovej. Tentoraz si pozvala Petra Gajdoša. Šéfa rezortu obrany, ktorému nepriamo, ale predsa šéfuje.

​Prezidentka Zuzana Čaputová sa postupne stretáva hlavami jednotlivých rezortov. V prípade Ministerstva obrany pritom ide z jej pohľadu o jedno z najdôležitejších rezortov. Keďže je sama najvyšším veliteľom Ozbrojených síl. "Určite plánujem byť v živom a častom kontakte s touto zložkou výkonnej moci, pretože to považujem za dôležité nemať to iba ako pohľad z paláca, ale aj pohľad z terénu," vyjadrila sa.

V porovnaní s predchodcami má však Zuzana Čaputová miernu nevýhodu. Základnú vojenskú službu ako žena nikdy neabsolvovala. Ani napriek tomu vojenský kurz prežitia v rezorte obrany pre ňu chystať odmietli.

Čaputová s Gajdošom si dohodli pravidelné obranné stretnutia. Rozoberať na nich budú najmä rezortné témy. Ako napríklad zamietnutú dotáciu na opravu letísk či miliardové nákupy napríklad stíhačiek, či obrnených áut typu 4x4 a 8x8. "Samozrejme, že registrujem otázniky nad týmito nákupmi. A aj sme o tom na tom osobnom stretnutí hovorili. O tých nárokoch na transparentnosť a dôveryhodnosť pri tom obstarávaní," dodala Čaputová. 

"Pokiaľ budú nejaké nové projekty a bude požiadavka z kancelárie pána prezidenta, som pripravený kedykoľvek v rámci 24 hodín denne a 7 dní v týždni informovať pani prezidentku," potvrdil minister obrany Peter Gajdoš. 

Prezidentka zatiaľ rezort obrany osobne nenavštívila, plánuje to urobiť v dohľadnej dobe. Do paláca si však spolu s vedením armády pozvala najlepších vojakov. Laureátov ocenenia Vojenský čin roka za minulý rok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy