Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Napriek vzdoru východných štátov favoritom Timmermans. Lídri EÚ rozhodujú o predsedovi Európskej komisie
Zdielať na

Napriek vzdoru východných štátov favoritom Timmermans. Lídri EÚ rozhodujú o predsedovi Európskej komisie

Lídri krajín Európskej únie pricestovali do Bruselu na mimoriadny summit s cieľom zvoliť nových šéfov najdôležitejších európskych inštitúcií

Google News Button Sledovať správy

BRUSEL / Premiéri a prezidenti sa na poslednom summite na mene šéfa Európskej komisie nedohodli, zišli sa preto opäť v nedeľu, aby sa dohodli na tom, kto by mal dostať najvyššie funkcie EÚ - vrátane nového predsedu Komisie. Druhého júla totižto zasadá nový Európsky parlament.

Ľudia, ktorých v nedeľu mimoriadny summit vyberie ako nový tím do vedenia Európskej únie, musia byť dostatočne skúsení a musia sa sústrediť na niektoré konkrétne témy, ako je bezpečnosť Európanov, boj s klimatickými zmenami alebo rast a modernizácia európskeho hospodárstva. Pri príchode na večerné rokovanie v Bruseli to novinárom povedal francúzsky prezident Emmanuel Macron. Nemecká kancelárka Angela Merkelová naznačila, že nedeľňajšie rokovania budú "veľmi obtiažne", podľa nej je najmä potrebné vyhnúť sa konfliktu s Európskym parlamentom.

Ako osoby s dostatočnou skúsenosťou zmienil Macron napríklad terajšieho prvého podpredsedu komisie Fransa Timmermansa, vyjednávača pre brexit Michela Barniera a komisárku pre hospodársku súťaž Margrethe Vestager. Súčasný šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker vidí Timmermansovu kandidatúru optimisticky. "Frans je jeden z ľudí, s ktorými sa musí veľmi vážne počítať," povedal pri príchode na pojednávanie.

Macron tak rovnako ako minulý týždeň na riadnom summite únie na rovnakú tému vynechal meno nemeckého europoslanca Manfreda Webera. Toho do čela Európskej komisie presadzujú v májových voľbách do europarlamentu víťazní ľudovci z Európskej ľudovej strany (EPP) a doteraz za ním stála aj nemecká kancelárka Merkelová.

Pre dnešné rokovania zrejme predseda schôdzky Donald Tusk počíta s variantom, že by sa Weber stal novým predsedom europarlamentu a vedenie komisie by pripadlo socialistovi Timmermansovi. Kuloárne teórie v takom prípade spomínajú možnosť, že by sa po Tuskovi koncom roka stal novým predsedom Európskej rady napríklad končiace belgický premiér Charles Michel, prípadne jeho holandský kolega Mark Rutte.

Macron by chcel rýchle rozhodnutie o funkciách, ktoré môže summit priamo ovplyvniť, predovšetkým teda o nástupcovi Junckera na čele komisie, o novom vysokom predstaviteľovi pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku a o tom, kto vystrieda Tuska pri vedení unijných summitov. Riešenie by podľa neho malo odrážať geografickú rovnováhu naprieč úniou a čo najspravodlivejšie zastúpenie mužov a žien. O novom šéfovi Európskej centrálnej banky (ECB) podľa neho padne rozhodnutie až niečo neskôr.

Odpor východných štátov 

S možným nástupom Timmermansa do čela komisie majú ale problém nielen štáty zo stredu a východu Európy, vrátane krajín Vyšehradskej skupiny, teda Poľska, Maďarska, Slovenska a Českej republiky, ale tiež údajne napríklad Taliani. Premiér Babiš Timmermansovo meno pri príchode jednoznačne odmietol s tým, že nie je vhodnou osobou, ktorá by mohla zjednotiť Európu.

"Je pravda, že pán Timmermans sa viackrát vyjadril negatívne k nášmu regiónu, taktiež mal úplne iné názory na migráciu, než máme my," uviedol Babiš, ktorý súčasného podpredsedu EK opísal ako "človeka, ktorý bývalej východnej Európe moc nefandí". Krajiny V4 by si podľa českého premiéra predstavovali tiež vyššie zastúpenie žien vo vedúcich funkciách. Babiš v tejto súvislosti konkrétne hovoril o komisárke Vestager. Podobný postoj zastáva aj maďarský premiér Viktor Orbán. "Európska ľudová strana by urobila historický omyl, keby pomohla zvoliť šéfom EK Fransa Timmermansa," uviedol v liste predsedovi strany.

Budúci týždeň potvrdí svojho predsedu parlament

Summit sa zvyčajne snaží o konsenzuálne rozhodovanie, Tusk už ale dal najavo, že o veci môže nechať hlasovať, rozhodnutie chce totiž mať v nedeľu v noci alebo najneskôr v pondelok. V týždni totiž bude europarlament vyplývajúci z májových volieb hlasovať o svojom novom predsedovi.

Prezidentka Čaputová v Bruseli navštívila kráľa, sídlo NATO i Európskej únie. Viac sa dozviete vo videu: 

Súvisiace články