Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vyše 120 zástupcov kultúrnych inštitúcií žiada odstúpenie ministerky kultúry. Tvrdia, že je nekompetentná
Zdielať na

Vyše 120 zástupcov kultúrnych inštitúcií žiada odstúpenie ministerky kultúry. Tvrdia, že je nekompetentná

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Vyše 120 zástupcov kultúrnych inštitúcii formou štafetového protestu žiada premiéra o vyvodenie dôsledkov voči ministerke kultúry Ľubici Laššákovej. V otvorenom liste formou odbornej analýzy sú popísané kauzy ako problematické vymenovanie do rady fondu na podporu umenia či neschválenie dotačného programu pre znevýhodnené skupiny. Nahlas hovoria o nekompetentnosti ministerky, ktorá vraj opakovane zavádza.

Ministerka kultúry je už od nástupu do funkcie v nemilosti umelcov. V marci minulého roka sa pod petíciu so žiadosťou o odstúpenie z funkcie podpísalo až 600 umelcov. Na poste zotrvala. V stredu sa pred ministerstvom kultúry zhromaždilo cez 120 zástupcov kultúrnych inštitúcii, ktorí otvorene hovoria o nekompetentnosti ministerky. "Myslím si, že pani ministerka nie je na správnom mieste," povedala účastníčka protestu. "Chceme dosiahnuť, aby ministerstvo fungovalo profesionálne, aby tam nebolo možné pretláčať politické vplyvy," povedal ďalší. "Ja odstúpiť? Určite nie," oponuje Ľubica Laššáková, ministerka kultúry SR.

​Protestujúci ministerke vyčítajú, že stopla granty pre LGBT, porušila verejný prísľub pri menovaní generálneho riaditeľa slovenského národného divadla, opakovane zavádza a polarizuje spoločnosť. "Tých problémov sa objavilo už toľko, že by bolo vhodné, aby sa k tomu vyjadril pán premiér," myslí si Nina Vidovencová, členka platformy Stojíme pri kultúre.

Od prezidentského paláca smerom k úradu vlády vytvorili štafetovú reťaz a otvorený list si podávalo z rúk do rúk 120 predstaviteľov kultúrnych inštitúcii. Zastavili pred Úradom vlády, ale dvere boli zatvorené. "Z dôvodu vysokých teplôt štátni zamestnanci pracovali len do jednej, takže preto je podateľňa zatvorená. List teda odovzdáme zajtra," oznámil organizátor protestu. "Ja som naklonená rokovať, ak prídu s takou požiadavkou. Ak dajú svoje požiadavky, budeme sa s nimi rozprávať. Takže nerozumiem tejto akcii," vyjadril sa na margo protestu Ľubica Laššáková.

S transparentmi v rukách sa cez 120 predstaviteľov kultúrnych inštitúcii presúvalo ďalej k Národnej rade, aby otvorený list so žiadosťou o verejné vypočutie odovzdali aj výboru národnej rady pre kultúru a média. "Žiadame ich o to, aby nás vypočuli, aby sme im mohli predniesť jednotlivé problémy alebo kauzy, ktoré sú obsiahnuté v našej analýze," dodala Nina Vidovencová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy