Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Krajiny EÚ odkázali Londýnu, že dohodu o brexite meniť nebudú
Zdielať na

Krajiny EÚ odkázali Londýnu, že dohodu o brexite meniť nebudú

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRUSEL/LONDÝN / Problematike brexitu sa síce šéfovia štátov a vlád krajín EÚ venovali na bruselskom samite len okrajovo, napriek tomu sa pevne zhodli na tom, že dohodu o odchode Británie z Európskej únie už meniť nebudú.

V Londýne momentálne vrcholí zápas o vedenie konzervatívnej strany a o kreslo britského premiéra po rezignácii Theresy May. Krajiny EÚ však opakujú, že nemienia znovu vyjednávať o už dohodnutom texte "rozvodovej zmluvy." 

Dokument, ktorý navzdory naliehaniu May opakovane neschválila britská Dolná snemovňa, upravuje podmienky britského odchodu, ktorý po odkladoch je stanovený na koniec októbra. 

"Nebola to veľká súčasť nášho rokovania, ale pochopiteľne sme dali jasne najavo, že si s novo vybraným britským premiérom prajeme veľmi dobre spolupracovať. Ale tiež sme opäť zdôraznili, že dohoda o britskom odchode už bola dojednaná," uviedla novinárom nemecká kancelárka Angela Merkel. Únia sa podľa nej chce ale vyhnúť tvrdému brexitu, teda odchodu bez dohody. 

Boj o premiérsku stoličku 

Britskí konzervatívci vo štvrtok výber nového šéfa vlády zúžili na súboj medzi niekdajším ministrom zahraničia Borisom Johnsonom a terajším šéfom britskej diplomacie Jeremym Huntom. Konečné rozhodnutie bude mať asi 160 tisíc členov vládnej strany, ktorej výsledok by mal byť oznámený  v týždni od 22.júla. 

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker bol ešte stručnejší. "Nič nového sa nestalo. Jednomyseľne sme zopakovali, že nové vyjednávanie dohody o vystúpení nebude," prehlásil. Práve o vyjednaní lepšej dohody s Bruselom ale opakovane hovorí horúci favorit Johnson. 

Čo najlepšie vzťahy

Šéf samitu EÚ Donald Tusk zdôraznil, že EÚ 27 je pripravená spolupracovať s každým novým šéfom britskej vlády. "Chceme mať so Spojeným kráľovstvom čo najtesnejšie vzťahy. Sme otvorení jednaniu pokiaľ ide o text deklarácie o budúcnosti vzájomných vzťahov Británie a EÚ, pokiaľ sa bude pozície Spojeného kráľovstva vyvíjať," povedal.   

Nevyhnutné clá 

Šéf britskej centrálnej banky Mark Carney odmietol tvrdenie favorita na post premiéra krajiny Borisa Johnsona, že clám v obchode s Európskou úniou sa dá vyhnúť, aj keď Británia z bloku odíde bez dohody. Johnson hovorí, že Británia sa môže spoľahnúť na pravidlo medzinárodného obchodu, že sa má zaručiť, aby sa obchodné vzťahy nemenili. Avšak guvernér Bank of England  povedal, že to nie je možné, ak neexistuje dohoda medzi EÚ a Veľkou Britániou. Carney konštatoval, že právna klauzula vo Všeobecnej dohode o clách a obchode "sa uplatňuje, ak máte dohodu, nie ak ste sa rozhodli, že nebudete mať dohodu alebo ste neboli schopní k dohode dospieť".

Carney dodal, že Veľká Británia bude automaticky postihnutá clami, keďže Európania budú musieť uplatňovať rovnaké pravidlá voči Británii ako voči ktorejkoľvek inej krajine. Väčšina ekonómov si myslí, že tvrdý odchod z EÚ, ktorá sa na obchode Británie podieľa zhruba 50 percentami, povedie k hlbokej recesii. Britský minister financií Philip Hammond vo štvrtok povedal , že brexit bez dohody poškodí britskú ekonomiku a vytvorí riziko rozpadu Veľkej Británie, čím poukázal na napätie v Škótsku a Severnom Írsku, ktoré hlasovali za zotrvanie Británie v Európskej únii.

Pozrite si archívnu reportáž o rezignácii Theresy May z postu premiérky: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy