Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kabinet posúva termín pri povinnej eKase. Niektorí drobní podnikatelia preto končia
Zdielať na

Kabinet posúva termín pri povinnej eKase. Niektorí drobní podnikatelia preto končia

Archívne video

Na konci mája bolo nariadenie také, že mal mať e-kasu každý. Aj bača na salaši

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Podnikatelia si môžu na istý čas vydýchnuť. Vláda na poslednú chvíľu ustúpila a tým, ktorí nestíhajú povinné zavedenie eKasy, odložila termín na jeseň. Do začiatku júla sa totiž nepodarilo všetkým spojazdniť elektronické pokladnice. A to by mnohým mohlo skomplikovať podnikanie

Doteraz sa do systému eKasa zaregistrovalo viac ako 77 percent používateľov elektronických pokladníc. Kým podnikatelia to ako tak stíhajú, výrobcovia a dodávatelia nie, aj kvôli tomu, že nezískali potrebné certifikáty."Veľmi citlivo vnímame, že niektorí výrobcovia nie sú schopní do termínu zavedenia eKasy dodať všetkým podnikateľom objednávky, nakoľko ich doteraz evidovali malý počet a teraz sa im začínajú navyšovať," informuje prezidentka finančnej správy Lenka Wittenbergerová.

Vláda sa preto rozhodla vyjsť podnikateľom, ktorí si už požiadali o eKasu v ústrety.

"Takýmto subjektom posunieme dátum, kedy môžu používať starú registračnú pokladnicu až do 30. septembra tohto roku," vysvetlil minister financií Ladislav Kamenický. Podmienkou je záväzná objednávka u certifikovaného výrobcu alebo dodávateľa, registrácia a pridelenie kódu do 30. júna.

Finančná správa od eKasy očakáva elimináciu výpadku daní z pridanej hodnoty v sektore hotelov, kaviarní, reštaurácií a služieb. Pre niektorých drobných podnikateľov sú poplatky so zavedením eKasy natoľko vysoké, že sa im neoplatí v podnikaní pokračovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy