Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
MANUÁL pre voliča: Viete, ako správne voliť vo voľbách do Európskeho parlamentu?
Zdielať na

MANUÁL pre voliča: Viete, ako správne voliť vo voľbách do Európskeho parlamentu?

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Voľby do Európskeho parlamentu sú už v plnom prúde. V Holandsku a vo Veľkej Británii hlasovali už vo štvrtok. V piatok preberajú štafetu Írsko a Česko. No a v sobotu bude popri Lotyšsku a Malte volebný deň aj na Slovensku. Zvyšné krajiny rozhodnú v nedeľu. Štrnástich slovenských europoslancov budeme voliť od 7.00 do mej 22.00 hodiny.

Zásadný rozdiel medzi eurovoľbami a prezidentskými voľbami je pre voličov v tom, že vtedy dostali len jeden hlasovací lístok, kde sme krúžkovali svojho favorita na post prezidenta. Teraz vo volebných miestnostiach dostaneme hneď niekoľko hlasovacích lístkov politických strán, hnutí a dvoch koaličných strán. 

Volič si hlasovacie lístky vezme za stenu, kde si vyberie jeden lístok a buď ho neupravený vloží do obálky alebo za stenou zakrúžkuje dvoch kandidátov, čím odovzdá dva preferenčné hlasy. Oboch kandidátov ale môže zakrúžkovať len na jednom hárku. Následne upravený volebný lístok vložíme do obálky a tú do volebnej urny. 

Nepoužité lístky sa potom odložia do inej urny, aby sa nevynášali von. Mohlo by tak potom prísť k možnej manipulácii. 

​Povinná účasť na eurovoľbách? Ako to funguje v ostatných krajinách EÚ a prečo nemá Slovensko tieto voľby povinné? Viac v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy