Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Kukan si hľadá prácu, Dzurinda pláva v európskych vodách
Zdielať na

Kukan si hľadá prácu, Dzurinda pláva v európskych vodách

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Roky pôsobili vo vrcholových politických funkciách. Nakoniec ich vystriedali nové mená - bývalý premiér Mikuláš Dzurinda, exminister diplomacie Eduard Kukan alebo niekdajšia šéfka rezortu financií Brigita Schmögnerová. Nedávno sa stretli na oslave 15 rokov od vstupu do Európskej únie a prezradili ako sa im teraz žije.

"Ten adrenalín výkonnej politiky nezažívam, ale som stále jej súčasťou," povedal bývalý premiér Mikuláš Dzurinda. "No, žije sa mi skvele. Ja z tej politiky som úplne neodišiel. Stále som ešte člen Európskeho parlamentu," uviedol zase exminister diplomacie Eduard Kukan. "Pracujem. Učila som a bola by som učila ďalej, keby bol záujem," hovorí zase bývalá ministerka financií Brigita Schmögnerová. 

Mikuláš Dzurinda, ktorý bol premiérom na Slovensku 8 rokov, teraz pláva skôr v európskych vodách. V minulosti ale sedel aj na ministerských stoličkách. Šéfoval rezortu zahraničných veci a tiež dopravy. On sám tvrdí, že stále nie je celkom bez vrcholovej politiky.

Od odchodu z funkcie premiéra bol poradcom ukrajinského prezidenta Porošenka a tiež poradcom srbskej vicepremiérky pre integráciu. "Tým, že vediem politický thinktank európskej ľudovej strany, tak vlastne v tom dianí som. Stretávam sa s lídrami, aj keď teda na tej európskej úrovni," vysvetlil. 

"Stále ešte neviem vylúčiť, že sa nepohráva s myšlienkou návratu do politiky. Sem-tam boli také náznaky. Predpokladám, že sám je presvedčený o tom, že má naviac ako na to, čo robí teraz," hovorí politológ Ján Baránek.

Eduard Kukan ako dlhoročný diplomat pôsobil v mnohých krajinách ako je Zambia, Washington, Etiópia, ale aj New York. Posledné roky je v europarlamente. Do najbližších volieb už ale za europoslanca nekandiduje. "Aj keď už si teraz žijem voľnejšie, lebo všetci kolegovia, čo kandidujú, sú už v kampani. Ja si užívam teraz, viac si budem užívať Slovenska a pobytu v Bratislave," priznal. V kresle šéfa zahraničných vecí sedel 8 rokov. Teraz ale svojou aktuálnou ambíciou prekvapil. Má totiž už pred 80-tkou.

"Teda hľadám si zamestnanie, chcem ešte naďalej pokračovať. Nechcem zahodiť to remeslo na klinec, pretože sa cítim dobre, mám mnoho nápadov, energie. Takže chcem to odovzdávať ďalej. Predpokladám, že si niečo nájdem," dodal Kukan. 

"Si zaslúži ten dôchodok. A tá práca, pokiaľ si nejakú nájde, skôr si myslím, že to bude nejaký poradca alebo napíše knihu," myslí si Baránek. Exministerka financií Brigita Schmögnerová bola jednou z najvýznamnejších reformátoriek ponovembrového diania. A preto jej prischla prezývka železná lady Slovenska. Aj teraz je však stále aktívna. Učenie pre nízky záujem síce ukončila, ale je z nej autorka kníh. "Ale, robím na ďalšej knižke, tretej v poradí za pomerne krátke obdobie. No tak krátke, ako sa to zoberie," prezradila. 

"Jej ďalšia kariéra odpovedala tomu, čo robila. Bola to dôstojná kariéra," hovorí Baránek. Podľa analytika je umenie odísť z vrcholovej politiky a nie každému so slovenských politikov sa to darí. Okrem toho tvrdí, že všeobecne ochota k odchodu nie je veľmi výrazná a veľakrát je skôr vynútená.

"Sú politici, ktorí sa zubami nechtami držia tej politiky. My máme politikov aj v parlamente ešte stále, ktorí začínali tesne po roku 89," uviedol politik. 

Dzurinda smeroval aj na Ukrajinu, radiť Porošenkovi. Viac v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy