Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nad brexitom stále visí otáznik. Theresa May chce opätovne hlasovať
Zdielať na

Nad brexitom stále visí otáznik. Theresa May chce opätovne hlasovať

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

LONDÝN / Britská premiérka Theresa May chce, aby parlament opäť hlasoval o brexitovej dohode. Predložiť ju chce prvý júnový týždeň. Po jej jednaní s lídrom opozičných labouristov Jeremym Corbynom, o tom podľa miestnych médií informoval úrad May.

Rozhovor medzi May a opozičným lídrom, ktorí zatiaľ márne hľadajú kompromis zaisťujúci schválenie zmluvy o vystúpení z EÚ, označil hovorca premiérky za "užitočný a konštruktívny." Zámerom May je vyjednať s opozíciou podmienky odchodu Británie z EÚ tak, aby v Dolnej snemovni získala podporu väčšiny poslancov. 

Britský premiérka chce mať podporu zaistenú do začiatku júna, aby mohla prvý júnový týždeň nechať hlasovať o zmluve parlament. "Je nevyhnutné, aby sme to urobili v tomto termíne, pokiaľ má Spojené kráľovstvo odísť z EÚ pred letnými parlamentnými prázdninami," vyhlásila Theresa May po rokovaní s lídrom britskej ľavice. 

Rokovanie s labouristami bude podľa Downing Street pokračovať 15. mája so snahou nájsť finálny kompromis. May je podľa médií ochotná pristúpiť na niektoré labouristické požiadavky a umožniť dočasné vytvorenie colnej únie medzi Veľkou Britániou a Európskou úniou. K myšlienke nového referenda, ktorú podmieňuje svojou podporou značná časť labouristov, sa ale premiérka zatiaľ stavia s odporom.

Dohodu o vystúpení z únie poslanci odmietli už trikrát, no počet odporcov sa postupne znižuje. Pokiaľ bude zahŕňať kompromisy s labouristami, bude proti nej zrejme hlasovať nemalá časť konzervatívcov Theresy May. 

Po posledných rokovaniach brexit odložili až do októbra. Viac v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy