Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Andrej Kiska chce byť lídrom novej strany. Mnohých tým nenadchol
Zdielať na

Andrej Kiska chce byť lídrom novej strany. Mnohých tým nenadchol

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Napriek tomu, že je ešte stále prezidentom, sa Andrej Kiska netají tým, že chce byť lídrom akejsi novej politickej strany. Zdá sa, že tým nenadchol predstaviteľov strán, ktoré už dlhodobo zápasia v tvrdom politickom ringu. Jeho komunikáciu o politických ambíciách s rozpakmi vníma aj politológ.

"Ja idem do toho s plnou energiou, s plnou chuťou, normálne sa až na to po tých rokoch v prezidentskom paláci, sa vyložene teším," uviedol Andrej Kiska, prezident SR. Takéto nadšenie ale otvára priestor na otázky, či sa v prezidentskom paláci nudil a či je vhodné, aby sa úradujúci prezident takto vyjadroval. "Si zrejme nevie celkom predstaviť, čo znamená mať politickú stranu. Aké je to obrovské množstvo práce. Tak možno sa tak teší na niečo, čo si nevie predstaviť. Tak sa teší tak detsky," povedala Monika Beňová, Aliancia socialistov a demokratov. "To bude trochu taká strojená, lebo keď to myslí naozaj vážne, tak si uvedomuje, že to bude veľmi ťažký boj," dodal Igor Matovič, poslanec NR SR za OĽaNO. 

​Politický analytik takýto prejav radosti kritizuje tiež. "Hlavne to je zlá rétorika, z toho uhla pohľadu, že je ešte stále prezidentom. Je to také trošku detinské, ako keď už sa dieťa v auguste začne tešiť na vianočné darčeky. Pán prezident mi žiaľbohu pripadá takto," konštatoval Ján Baránek, politický analytik POLIS. Andrej Kiska uviedol aj to, že chce dosiahnuť, aby slušní ľudia prebrali moc v štáte po najbližších parlamentných voľbách. To ale podľa Moniky Beňovej nebude také jednoduché. Tvrdí totiž, že robiť politickú stranu je väčšia práca ako byť prezidentom. "Nie veľmi si je on istý v témach. Takže neviem, že čo vlastne chce priniesť, ako sa chce dostať do tých politických tém. A slušná som v politike aj ja, to nemusí pán Kiska zakladať stranu," komentovala Monika Beňová. "V tomto sám seba aj trochu klame, akože lebo táto stranícka politika, alebo tá bitka o Slovensko je veľmi, veľmi náročná," povedal Igor Matovič. "Všeličo porozprával. Podráždil tým koalíciu, podráždil tým opozíciu. Keby sucho povedal, keď odídem z prezidentského úradu, tú stranu založím, urobil by lepšie," dodal Ján Baránek

Andrej Kiska sa už teraz pasuje za lídra, ktorý zjednotí opozíciu. "Musíme sa zjednotiť na to, aby sme skutočne prevzali moc, aby sme prevzali zodpovednosť, aby sme postavili novú vládu," povedal Andrej Kiska. "Je trošku zvláštne, že keď idem spájať tým, že zakladám ďalšiu politickú stranu. To je také spájanie rozdeľovanie," oponuje Igor Matovič. "Pol roka tvrdil, že založí stranu, potom pol roka tvrdil, že nezaloží stranu, potom chcel pristúpiť k nejakej strane, potom chcel pomáhať nejakým ľuďom s nejakou stranou, tak počkajme si, či ju naozaj založí," dodal Monika Beňová.

A v hre je stále aj prestup poslankyne Veroniky Remišovej z hnutia OĽaNO do Kiskovej strany. Ona sama to pred týždňom nepotvrdila. "Ja si myslím, že Veronika Remišová nepôjde ku Kiskovi, lebo aj Andrej Kiska by tým ukázal, že je v podstate troška slaboch a nie je schopný nájsť nových ľudí mimo politiky, a že stavia si to na prebehlíkoch," podotkol líder OĽaNO. 

Podľa politického analytika by mal Andrej Kiska vo verejných vyjadreniach ubrať a znížiť hlavne ich intenzitu. Okrem toho mu odporúča skôr viac rokovať a uprednostniť trpezlivosť a uvážlivosť. "Nemôže predsa dopredu si privlastňovať nejaké rozhodovacie právomoci nad inými stranami. Je to akurát prejav jeho politického amaterizmu," dodal Baránek. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy