Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Predložím zákony, ktoré môžu byť šokujúce, no ukážu tvár politiky, avizuje Andrej Danko
Zdielať na

Predložím zákony, ktoré môžu byť šokujúce, no ukážu tvár politiky, avizuje Andrej Danko

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Predseda parlamentu Andrej Danko vydal vyhlásenie, v ktorom avizuje zmenu politickej práce. Podľa neho ľudia naozaj požadujú zmenu. Ohlásil preto, že v parlamente predloží zákony, ktoré podľa neho ukážu pravé tváre koaličných i opozičných politikov.

Andrej Danko vo svojom videovyhlásení avizuje, že ako predseda SNS zmení prístup k politike, preto predloží pár zákonov, ktoré podľa jeho slov môžu byť pre niekoho šokujúce. Tie podľa neho ukážu skutočnú tvár koaličných i opozičných politikov. "Rozhodol som sa urobiť revolučné zákony, ktorými ukážeme skutočnú tvár postoja politikov," uviedol Danko. 

"Prvým zákonom bude zákon, v ktorom navrhneme zníženie dane z príjmov právnických osôb na 15 percent. Som zvedavý, čo urobia politici v koalícii i v opozícii. Je to nutná súčasť toho, aby sa naštartovala ekonomika Slovenskej republiky. Druhým zákonom, kde sa ukáže charakter obchodných reťazcov bude zákon, ktorým znížime DPH na potraviny," opísal predseda parlamentu a pokračoval: "Čo sa týka ďalšieho zákona, chcem, aby sme zrovnoprávnili digitálne a printové médiá. Myslím si, že je nespravodlivé, aby printové médiá prežívali a nemali zníženú DPH na 10 percent. Štvrým zákonom bude zákon, ktorým oslobodíme od koncesionárskych poplatkov dôchodcov. ďalším zákonom, ktorý bude predložený je zdvojnásobnenie vianočného príspevku pre dôchodcov". 

"Na prvý pohľad by prijatie takýchto návrhov znamenalo opustenie cieľa vyrovnaného hospodárenia, čo je jeden z bodov Programového vyhlásenia vlády. Takéto návrhy musia byť predmetom koaličnej dohody," reagovalo na chystané zákony ministerstvo financií.

Danko uviedol, že ho k tomu dohnalo aj to, že sa na jeho plecia a na stranu SNS hádže špina. "Je šírená hlúposť o tom, že náš osobitný odvod na obchodné reťazce zvýšil ceny potravín. Mrzí ma, že túto informáciu pustilo ministerstvo financií. Musím ale uznať, že ju následne dementovalo. Napriek tomu špina na SNS ostala," povedal Danko. 

Reakcia strany Most-Híd

Vyjadrením o skokovom zvýšení minimálnej mzdy o 80 eur strana Smer-SD odštartovala podobné preteky ako pred časom s vyjadrením v súvislosti so zastropovaním veku odchodu do dôchodku. Uviedla to strana Most-Híd s tým, že ich neprekvapuje, že s vlastnými návrhmi prišla aj SNS. "Strana Most-Híd sa do týchto súťaží nikdy nezapája. Svoje predstavy aj v sociálnej oblasti rieši na rokovaniach s koaličnými partnermi," povedala hovorkyňa strany Klára Debnár.

"Zníženie daní zamestnancom zvýšením nezdaniteľnej časti sme navrhli v roku 2017. O rok neskôr sme navrhli zníženie daňovo-odvodového zaťaženia, formou daňovo odpočítateľnej položky z daní príjmov právnických osôb v sume 10 percent zaplatených odvodov," pokračovala strana Most-Híd a dodala, že má aj ďalšie návrhy na opatrenia pre zvýšenie životnej úrovne obyvateľov Slovenska, medzi ktoré patrí rozšírenie zdvojnásobenia daňového bonusu aj na deti staršie ako šesť rokov, podpora živnostníkov, malých a stredných podnikateľov - zníženie odvodov zdravotného poistenia, podpora seniorov, ktorá naďalej zostáva prioritou strany. Most-Híd taktiež pripomína, že "váha sociálnych opatrení má dve misky. Pre nás v tej druhej sa naďalej nachádza zodpovedný prístup k tvorbe štátneho rozpočtu. Vyrovnaný rozpočet by mal naďalej zostať naším spoločným cieľom".

Mrzí ma postoj strany Smer-SD

"Som v úžase, keď vidím, že mediálne silné agentúry dnes dokážu urobiť z neznámej dievčiny prezidentku Slovenskej republiky. Mám úctu k ženám, urobil som dve ministerky v tejto vláde, ale myslím si, že prezidentom Slovenskej republiky by mal byť človek, ktorý by mal mať oveľa hlbšie ukotvenie kresťanských a sociálnych hodnôt. Myslím si, že je veľká chyba, že sa národné, kresťanské a sociálne strany nedokázali spojiť. Mrzí ma aj postoj politickej strany Smer-SD," povedal Andrej Danko s tým, že s tým ale asi nič neurobí. 

Kandidátka na post prezidenta Slovenskej republiky Zuzana Čaputová vníma vyhlásenia predsedu NR SR a šéfa Slovenskej národnej strany (SNS) Andreja Danka na margo prezidentských kandidátov ako snahu ľudí rozdeľovať a odlákať pozornosť od toho, že ľudia sa už nemôžu pozerať na nespravodlivosť systému. "Nepristúpim na takúto kampaň, ja chcem byť tým, kým som, a komunikovať témy, ktoré považujem za dôležité. Mojou stratégiou je úprimnosť a chcem oslovovať aj konzervatívnych voličov, stretávam sa s obrovskou podporou aj od ľudí, ktorí sú veriaci, vrátane emeritného arcibiskupa Róberta Bezáka. Chcem oslovovať všetkých, lebo nás všetkých spája frustrácia z arogancie mocných a nespravodlivosti. Rovnako Slovákov, ako aj Maďarov, Čechov, Rómov či Rusínov. Všetkých, bez ohľadu na vieru, presvedčenie alebo orientáciu," uviedla Čaputová a podotkla, že v záujme zmeny sa nesmieme nechať rozdeliť.

Reagovala aj opozícia

"Ukrivdené bľabotanie Andreja Danka svedčí o tom, že sa rozhodol opätovne vydierať svojich koaličných partnerov. Predkladať návrhy zákonov proti vôli svojich koaličných partnerov, je totiž hrubé porušenie koaličnej zmluvy, ktorú strany SMER – SD, MOST – HÍD a SNS uzavreli. Ak to Andrej Danko napriek tomu robí, zrejme sa rozhodol definitívne koalíciu rozbiť a vyvolať predčasné voľby," uviedol predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič. 

Reagoval na neho aj tieňový minister financií a hospodárstva Eduard Heger: "Andrej Danko a strana SNS nerozumie verejným financiám, ked chce takto populisticky rozhadzovať peniazmi daňových poplatníkov. Štátny rozpočet nie je peňaženka, z ktorej si môže Andrej Danko rozhadzovať ako ho napadne. Daňovo-odvodové zaťaženie na Slovensku trestá hlavne pracujúcich ludi. Ak chce Andrej Danko urobiť niečo dobré pre Slovensko, musí znížiť dane a odvody pracujúcim a zdaniť hlavne oligarchov, ktorí žijú na úkor štátneho rozpočtu. Takéto riešenie však neprináša a svojim populistickými nápadmi ide ohroziť verejné financie".

Potraviny prekonali 15-ročný rekord v zdražovaní.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy