Skoro jasno
19°
Bratislava
Vieroslava
30.3.2024
Premiér čakal v Košiciach na farmárov, tí tvrdia, že prišlo k nedorozumeniu
Zdielať na

Premiér čakal v Košiciach na farmárov, tí tvrdia, že prišlo k nedorozumeniu

Google News Button Sledovať správy

KOŠICE / Premiér Peter Pellegrini v Košiciach zažil veľké sklamanie. Plánované stretnutie s nespokojnými farmármi mu totiž nevyšlo tak, ako si predstavoval. Poľnohospodári sa na policajné riaditeľstvo nedostavili na čas. Tvrdia, že o rannom čase rokovania nevedeli.

Premiér Peter Pellegrini nedokázal skryť rozhorčenie. Farmári mu totiž minulý týždeň poslali otvorený list, v ktorom reagovali na jeho záujem ich osobne navštíviť.

"Neviem, či takto sa riešia problémy, ktoré ich trápia. Sú tu všetci zodpovední za štát, ktorí ten problém môžu riešiť alebo potrestať tých, ktorí ich problémy neriešia a tí páni tu nie sú a my ich tu čakáme," povedal premiér. 

"Dohodli sme sa na tom stretnutí minulý týždeň v stredu, že teda bude o 9 tej hodine na KR PZ v Košiciach," hovorí viceprezidentka policajného prezídia Jana Maškarová.

Premiér aj policajný prezident farmárov najskôr čakali a potom už začali konať a zavolali im. Navzájom sa ale čakali obe strany. Nespokojní roľníci totiž tvrdia, že išlo o nedorozumenie a že od ôsmej boli pripravení vyraziť na stretnutie.

"My sme boli dohodnutí na stretnutí, ale nemali sme určený čas. Z celého Slovenska sme sa zišli, sú tu páni z Dunajskej Stredy, z Bratislavy, z Trenčína," uviedol Patrik Magdoško z OZ Iniciatíva poľnohospodárov.

"Mňa opäť veľmi mrzí ten prístup, pretože už sa s tým stretávam druhýkrat. Prídu, prídu, neprídu, neprídu. Je to na nich," pokračuje Pellegrini. Farmári ale nakoniec približne o jedenástej hodine na Krajské policajné riaditeľstvo prišli a za meškanie sa ospravedlnili. V požiadavkách mali jasno.

"Uvítame, keď sa pohnú aspoň procesné veci zo strany šetrenia polície v prospech farmárov," rozpráva Magdoško. S tým nemá problém ani policajný prezident. Tvrdí ale, že sa všetko odvíja od konkrétnych prípadov aj informácií.

"Narážali aj na nečinnosť polície. Ja sa nebránim využiť v prípade zlyhaní policajtov aj kontrolné mechanizmy a vyvodiť z toho nielen disciplinárne ale aj personálne opatrenia," hovorí policajný prezident Milan Lučanský. A personálne upratovanie nevylučuje ani premiér.

"Ak sa preukáže, že napríklad aj v rezorte poľnohospodárstva na niektorých z organizácii nefungujú veci na lokálnej úrovni, tak ako majú. Budeme musieť prijať aj zásadné personálne opatrenia," povedal Pellegrini. 

A čo budú preverovať?

"Či naše pobočky PPA-čky fungujú tak ako majú. Či niekde naozaj nefungujú nejaké lokálne väzby, rodinkárstvo," dodal premiér. Farmári považujú stretnutie za konštruktívne. Napriek tomu plánovaný ostrý štrajk nezrušili. Ten chcú začať už v pondelok a trvať by mal štyri dni. Mesto im ale vyšlo v ústrety a budú sa môcť zhromažďovať na námestiach v Bratislave.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy