Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Polícia má dostatok dôkazov na obvinenie premiéra pre korupciu
Zdielať na

Polícia má dostatok dôkazov na obvinenie premiéra pre korupciu

Google News Button Sledovať správy

JERUZALEM / Izraelská polícia vraví, že má dostatok dôkazového materiálu na to, aby obvinila premiéra Benjamina Netanjahua v tretej kauze súvisiacej s korupciou. Podľa policajného vyjadrenia našli dôkazy o podvode, úplatkoch a porušenia dôvery. Policajti získali dostatok dôkazov aj na obvinenie premiérovej manželky Sáry.

Kauza známa ako Prípad 4000 je jednou z najväčších pre premiéra a jeho okruh najbližších. Kľúčový je vzťah ministerstva komunikácií - ktoré vtedy viedol Netanjahu - a izraelskej telekomunikačnej firmy Bezeq.  

Podľa vyšetrovateľov Netanjahu dopomohol svojmu priateľovi Shaulovi Elovitchovi, majoritnému akcionárovi Bezequ k regulačným benefitom vo výške až 1 miliarda šekelov (zhruba 247 miliónov eur). Výmenou mal podľa štátneho žalobcu Elovitch zabezpečiť Netanjahuovi pozitívne správy o ňom na online spravodajskom portáli Walla! News, ktorý Elovitch vlastní.

Polícia tvrdí, že má dostatok dôkazov na obvinenie Elovitcha z úplatkárstva, zo zásahu do vyšetrovania a z finančných zločinov. Elovitch aj Netanjahu popierajú akúkoľvek vinu. 

Netanjahu na vyjadrenia polície zaeragoval so slovami: "Odporúčania polície voči mojej osobe a mojej žene nikoho neprekvapili. O týchto odporúčaniach bolo rozhodnuté dávno pred tým, ako sa vôbec začalo vyšetrovanie. Policajné odporúčania právne neobstoja. Nič tam nebolo, pretože tam nič nie je."

Podľa polície už existuje dostatok dôkazov na obvinenie Netanjahua z trestných činov podvodu, úplatkárstva a porušenia dôvery v dvoch samostatných prípadoch. Definitívne rozhodnutie o prípadnom obvinení je v rukách izraelského generálneho prokurátora. 

Podľa portálu CNN je Netanjahu v kauze Prípad 1000 podozrivý z toho, že v rokoch 2007 až 2016 prijal dary od zahraničných podnikateľov dohromady v hodnote 1 milión šekelov (približne 247 tisíc eur), vrátane cigár, šampanského, šperkov a ďalších darov.

Prípad 2000 sa týkal rozhovorov medzi Netanjahuom a Arnonom Mozesom, vlastníkom jedného z najvplyvnejších izraelských denníkov, Jediot Ahronot, ktorý je pravidelne kritický voči premiérovi.

V rozhovoroch, ktorých prepisy unikli na verejnosť a boli zverejnené v izraelských médiách, premiér údajne preberá s vydavateľom obmedzenie obehu najväčšieho konkurenta Jediot Ahronot výmenou za pozitívne články.

Mozes aj Netanjahu popreli, že by to boli seriózne rozhovory, obaja tvrdia, že sa snažili odhaliť nedôveryhodnosť toho druhého. 

V júli bola obvinená premiérova manželka, Sara, za údajne zneužívanie štátnych prostriedkov v oficiálnom sídel manželského páru. Podľa žalobcov Sara Netanjahu zaplatila viac ako 88 tisíc eur za jedlá a protizákonne zaplatila približne 8800 eur súkromným šéfkuchárom. 

Opoziční politici žiadajú Netanjahuovo odstúpenie. Bývalá ministerka zahraničných vecí Tzipi Livni povedala: "Netanjahu musí odísť skôr ako so sebou  - v snahe zachrániť sa - stiahne aj orgány justície. Ľudia v Izraeli si zaslúžia čisté vedenie."

Šéf Strany práce Avi Gabbay hovorí: "Premiér s toľkými trestnými kauzami okolo seba nemôže ďalej pokračovať vo funkcii, musí odstúpiť."

Premiéra Netanjahua však stále podporuje strana Likud a jej koaliční partneri. Jedine minister financií Moše Kahlon zo strany Kulanu povedal, že stiahne svoju podporu, pokiaľ bude premiér obvinený. Podľa izraelských zákonov Netanjahu nie je povinný odstúpiť, kým nie je odsúdený a rozsudok nebude uznaný právoplatným aj po prípadnom odvolaní sa. 

Rozhodnutie obviniť premiéra je plne v rukách generálneho prokurátora, Avichaia Mandelbilta, ktorý sa oboznamuje s dôkazovým materiálom, ktorý dodala polícia.

Izraelský premiér sa zatiaľ obvinenia a odsúdenia neobáva:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy