Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Mimoriadny samit rozhodol o dohode brexitu. Členské štáty sa jednohlasne zhodli
Zdielať na

Mimoriadny samit rozhodol o dohode brexitu. Členské štáty sa jednohlasne zhodli

Google News Button Sledovať správy

BRUSEL / Prezidenti a premiéri 27 krajín EÚ sa stretli, aby potvrdili súhlas s tým, ako vyjednávači dohodli text zmluvy o odchode Británie z európskeho bloku. Predseda Európskej rady Donald Tusk potvrdil, že zhoda bola jednohlasná. Na mimoriadnom samite podporili aj právnu nezáväznú politickú deklaráciu. Európska únia a Veľká Británia v nej opisujú, aké zmluvy ohľadom hospodárskej a ďalšej spolupráce chcú podniknúť v ďalších rokoch.

V nedeľu 27 členských krajín EÚ potvrdilo svoj súhlas o brexitovej dohode na mimoriadnom samite, ktorú dohodli vyjednávači. Informoval o tom šéf unijných vrcholných schôdzok Donald Tusk na svojom Twitteri. Deklarácia popisuje budúce vzťahy, uviedol Preben Aamann, hovorca Donalda Tuska. 

Tusk v sobotu ohľadom brexitu ocenil, že všetky členské krajiny obstáli v skúške solidarity a jednoty. Vyjadril sa tak po tom, čo sa na poslednú chvíľu podarilo nájsť riešenie, ktoré odstránilo obavy Madridu o budúcej dohode medzi EÚ a Britániou, týkajúc sa Gibraltáru. Mimoriadny samit začínal diskusiou šéfa Európskeho parlamentu Antoniom Tajanim.

Jednohlasná podpora takzvanej "rozvodovej zmluvy" zo strany šéfov štátov a vlád 27 krajín je pre EÚ zavŕšením príprav na odchod Británie k 29. marcu 2019. Nešlo len o hlasovanie, mimoriadnym samitom dávajú členské krajiny na najvyššej politickej úrovni najavo, že nemajú problém s 583 stranami dokumentu o brexite. Na strane únie, musí dokument podporiť aj europarlament  a Rada EÚ. 

Pellegrini: Nie je si k čomu gratulovať

"Chcem povedať, že nie je si k čomu gratulovať. Nie je deň na oslavu. Opúšťa nás členský štát Únie, náš významný partner a nikoho odchod neteší. Na druhej strane treba povedať, že Spojené kráľovstvo opúšťa Úniu, nie Európu. Aj na rokovaní s britskou premiérkou Theresou Mayovou sme deklarovali, že veríme, že sa podarí vyjednať také podmienky vzťahov, ktoré budú predstavovať iný rozmer, aký máme s inými tretími krajinami," povedal Pellegrini. Dodal, že dohoda o odchode zahŕňa práva troch miliónov Európanov žijúcich v Británii a práva milióna Britov žijúcich na kontinente, týka sa rozpočtu, postavenia firiem, Írska aj Gibraltáru. Práve pre status tohto územia bol španielsky premiér Pedro Sánchez pripravený blokovať dohodu. 

"Je dobré, že nebezpečné názory o potrebe trestať Britov za ich rozhodnutie sa nepresadili," uviedol poslanec NR SR a tímlíder SaS pre zahraničnú politiku a politický systém Martin Klus. Proces rokovaní podľa Klusa dokázal, že v zložitých témach vie európska dvadsaťsedmička nájsť spoločný a dokonca jednomyseľný záujem, no obavy stále vzbudzuje samotná Británia. "Napriek dosiahnutej dohode je vzhľadom na politickú situáciu v Británii ďalej v hre aj scenár o odchode bez dohody, čo by poškodilo záujmy nielen našich občanov, ale aj vzájomný obchod a investície, preto je ostražitosť naďalej namieste," uzavrel Klus. 

Zmluva, ktorá bola niekoľkokrát rezignovaná, potvrdil aj kabinet Theresy May. Tú teraz čaká kľúčová úloha - presadiť v decembri jej prijatie vo veľmi skeptickom britskom parlamente. Pokiaľ sa to nepodarí, Britániu čaká tvrdý brexit s tvrdými dopadmi na obchod a ďalšie vzťahy. Dokument definuje podobu samotného britského odchodu z únie. Týka sa napríklad práv občanov a vyvarovania finančných záväzkov. Predpokladá taktiež prechodné obdobie do konca roka 2020 s možnosťou až 2-ročného predĺženia. Práve v tomto období by sa mali EÚ a Londýn dohodnúť na texte zmlúv, podľa ktorých sa bude riadiť hospodárska spolupráca a oblasti, ako bezpečnosť a medzinárodné vzťahy. 

Pellegriniho vládny špeciál mal problém

Vládny špeciál s premiérom Pellegrinim musel krúžiť nad belgickým hlavným mestom, kým mohol pristáť. Piloti dokonca zvolili krízové riešenie. Problémy mali aj ďalší eurolídri, ktorí netradične v nedeľu prichádzali do Bruselu. Samit sa nakoniec konal s menším oneskorením. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy