Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Policajti na vás budú striehnuť z výšky
Zdielať na

Policajti na vás budú striehnuť z výšky

Archívna reportáž

DUBAJ / Policajti v Dubaji budú čoskoro zasahovať zo vzduchu - už trénujú lietanie na špeciálnych vznášajúcich strojoch, akýmsi krížencom medzi motocyklom a dronom. Kalifornská spoločnosť im dodala vylepšený model, ktorý by mal nastúpiť do služby už v roku 2020. Polícia chce lietajúce motorky nasadiť v ťažko dostupných lokalitách. Zatiaľ najväčším problémom je výdrž batérie.

Dubajskí policajti už trénujú štartovanie a nízke prelety. Podľa velenia dubajskej polície by mohli ísť do akcie v priebehu dvoch rokov. Stroje vyrába a dodáva kalifornská spoločnosť. Pôvodný prototyp, predstavený v bielej a zelenej farbe pred rokom už nahradila novšia verzia v čiernom prevedení. Takto vyzerá tréning na najnovšej lietajúcej motorke:

Nový model S3 je už pripravený na sériovú výrobu, ktorá sa môže diať aj priamo v Dubaji. Polícia ráta s nákupom 30 až 40 lietajúcich strojov. Ideálnymi kandidátmi na riadenie vznášajúcich strojov sú policajti, ktorí vedia jazdiť na motorkách a majú skúsenosti s riadením dronov. Hoverbike sa totiž dá ovládať aj bez pilota, na diaľku.

Stroj váži 115 kilogramov, dokáže lietať rýchlosťou takmer 100 kilometrov za hodinu a bezpečná výška na používanie je necelých 5 metrov. Firma Hovercraft dodáva prístroj aj iným záujemcom - cena je okolo 150 tisíc dolárov a budú musieť chvíľu počkať. Taktiež budú musieť preukázať schopnosť riadiť stroj. Podľa spoločnosti k lietaniu na Hoverbike nebude potrebná pilotná licencia.

Najväčší otáznik visí nad výdržou batérie. Aktuálny model umožňuje lietanie 10 až 25 minút s pilotom alebo 40 minút bez pilota. Dobíjanie trvá 2,5 hodiny. Výrobca ale dúfa, že sa mu v dohľadnej dobe podarí dosiahnuť lepšie výsledky pomocou nových materiálov a batérií s väčšou kapacitou.

Aj pohonný systém by mal byť ešte efektívnejší, s tichšími, menšími a účinnejšími vrtuľami. Spoločnosť vyvíja aj väčší, dvojmiestny stroj, ktorý by sa mal dostať do predaja do dvoch rokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy