Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Stav náboženskej slobody vo svete je šokujúci. Vyznávať vieru nemôžu v 80 krajinách
Zdielať na

Stav náboženskej slobody vo svete je šokujúci. Vyznávať vieru nemôžu v 80 krajinách

BRATISLAVA/ALLEPO / Európa a ďalšie vyspelé krajiny sveta si málo všímajú utláčanie kresťanov v krajinách Blízkeho východu, ale aj v Číne, či Indii. Tvrdia to autori Správy o stave náboženskej slobody vo svete pre tento rok. Pápežská nadácia ACN monitorovala stav v 196 krajinách. Pri príležitosti zverejnenia správy pricestoval na Slovensko arcibiskup Antoine Chahda z vojnou zničeného sýrskeho mesta Allepo.

Podľa monitorovacej správy, ktorú pápežská nadácia zostavovala 24 mesiacov, viac ako 200 miliónov veriacich nemôže v súčasnosti praktizovať svoju vieru a základné právo na náboženskú slobodu nie je zaručené vo viac ako 80 krajinách sveta. Až 75 percent všetkých foriem nábožensky motivovaného násilia sa pácha na kresťanoch.

"Predstavte si, že máme 4 percenta veriacich, ktorým doma povedia, keď sa vám nepáči, môžete odísť. Na počet ľudí je to 83 miliónov. A kto prijme takú masu ľudí? Aj o tomto hovoríme," vysvetľuje autorka správy Marcela Szymanski. 

V Sýrii po zničení ISIS stále odkrývajú masové hroby. Obete fanatikov a bojov o mesta ovládané islamistami. Podľa arcibiskupa vojnou zničeného Allepa, pre následky konfliktu v Sýrii teraz hrozí zánik kresťanstva. Pred vojnou bolo v krajine 1,5 milióna kresťanských veriacich, teraz ich je ani nie tretina. Tých, ktorí ostali až do konca bojov s fanatikmi.

"Sú živými martýrmi. Rozhodli sa ostať, neodísť a musíme ich podporiť. Boli najviac utláčaní v Sýrii," vysvetľuje Antoine Chahda, sýrsky arcibiskup. A na pomoc, ktorú potrebujú, má počas celého víkendu poukázať symbolicky aj červené svetlo, ktoré na noc osvetlí Dóm svätej Alžbety v Košiciach a katedrálu Jána Krstiteľa v Prešove.

Pozrite si archívnu reportáž o situácii v Sýrii. Vyjadrili sa aj svetoví politici: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy