Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Maďarič odchádza zo Smeru, bude ďalej pôsobiť ako nezávislý poslanec
Zdielať na

Maďarič odchádza zo Smeru, bude ďalej pôsobiť ako nezávislý poslanec

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA /  Poslanec NR SR a exminister kultúry Marek Maďarič odchádza z koalície aj zo strany Smer-SD.

"Nechcem seba ani svojich kolegov v koalícii privádzať do situácie, keď ako koaličný poslanec nehlasujem za čoraz viac vládnych alebo koaličných návrhov. Nechcem byť zároveň súčasťou koalície, v ktorej má hlavné slovo politik, ktorý si berie za vzor orbánovskú politiku oslabovania demokracie a odklonu od Európskej únie. Keďže strana Smer-SD je súčasťou vládnej koalície, rozhodol som sa vystúpiť aj z tejto politickej strany. V NR SR budem ďalej pôsobiť ako nezávislý poslanec," uviedol Maďarič.

Marek Maďarič podal 28.2. 2018 demisiu a odstúpil z funkcie ministra kultúry. "Myslím, že každý v tomto štáte bol zasiahnutý smrťou dvoch mladých ľudí - novinára a jeho priateľky. Mňa, ako ministra kultúry stavia pre viaceré vážne otázky, ktoré sa jednak týkajú samotných médií a stavia ma aj pred samotný akt vraždy novinára," povedal vo februári Maďarič. Vysvetlil, že z vlády má najbližšie práve ministerstvo kultúry. "Potom, čo sa stalo, si neviem predstaviť, že budem len tak sedieť v kresle ministra," dodal. Maďariča v kresle vystriedala Ľubica Laššáková. 

Pozrite si celú tlačovú besedu exministra kultúry Mareka Maďariča:

V súčasnosti bude mať poslanecký klub Smeru-SD 48 členov.

V septembri postupovala podobne ako Maďarič exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská, ktorá vystúpila z koaličného Mosta-Híd, ako aj z poslaneckého klubu strany. Poslanecký klub Mosta-Híd má po jej vystúpení 13 členov. V septembri pripomenula, že po odchode z funkcie ministerky spravodlivosti a po vyslovení dôvery vláde Petra Pellegriniho verejne vyhlásila, že nový premiér dostal šancu a je na ňom ukázať, že sa jej chopí dobre.

Po pol roku fungovania novej vlády však konštatovala, že ani v jednom z pomenovaných problémov – vyšetrovanie vraždy, dôveryhodnosť polície, dôveryhodnosť ministerstva vnútra, nezávislosť policajnej inšpekcie, vyvodenie zodpovednosti za pozemkové škandály - nenastal taký posun, ktorý by uspokojil verejnosť a ani ju osobne. Žitňanská ešte v marci tohto roka oznámila, že končí na poste šéfky rezortu spravodlivosti. Vrátila sa do Národnej rady SR a vstúpila do poslaneckého klubu Mosta-Híd. Žitňanská pôsobila s prestávkami v pozícii ministerky spravodlivosti štyri roky, a to v rokoch 2010-2012 a 2016-2018. V období druhej vlády Mikuláša Dzurindu 2002-2006 bola na rezorte štátnou tajomníčkou.

Reakcie na odchod

Podľa redaktorky TV JOJ Jany Krescanko-Dibákovej, sa opoziční poslanci zhodli na tom, že odchodom Maďariča sa začína rozpadávanie Smeru. "Ja som čakal, kedy to nastane. Tento týždeň je zaujímavý, lebo Robert Fico dostal tri rany. Najprv mu neprešli dôchodky, potom sa mu zahatala cesta na Ústavný súd, ale myslím, že táto rana s Maďaričom ho bude bolieť najviac," povedal Igor Matovič z OĽaNO. 

"Každý má právo kritizovat kohokoľvek, pán Danko má právo kritizovať Maďariča, aj ho kritizoval. Iste viete, že keď bol ministrom kultúry, že sa nevedeli zhodnúť na viacerých veciach a je to celkom prirodzené, aj v politike, že nielen medzi koalíciou a opozíciou, ale aj vnútri koalície sú rozličné názory a aj kritika." dodal Jaroslav Paška z SNS.

Predsedu Smeru Roberta Fica odchod exministra kultúry Mareka Maďariča zo Smeru-SD neprekvapuje. Ako povedal na tlačovej besede, Maďarič už dávno odišiel. "Teraz to urobil formálne. V mnohých prípadoch nehlasoval s koalíciou. Čakali sme, že to príde,“ povedal Fico s tým, že jeho krok nebude mať vplyv na fungovanie koalície. Fico zároveň poďakoval za spoluprácu, pretože si boli blízki. "Rešpektujem jeho rozhodnutie. Želám mu len to najlepšie,“ dodal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy