Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Bizarná zbierka obrazov nevisí v žiadnej galérii, ale v slovenskom parlamente
Zdielať na

Bizarná zbierka obrazov nevisí v žiadnej galérii, ale v slovenskom parlamente

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Od roku 2010 vznikla v parlamente tradícia, ktorú historik umenia veľmi nechváli. V súčasnej modernej dobe na stenách nevisia fotografie, ale namaľované obrazy viacerých predsedov parlamentov. Niektorí parlamentní šéfovia ale nie sú presvedčení o tom, že takéto umenie patrí do Národnej rady. Každý z nich má možnosť nechať si vyhotoviť svoju podobizeň na stenu, no nie všetci o to majú záujem.

V historickej budove Národnej rady je zvykom, že jej odchádzajúcich predsedov zvečňujú maľbami. Nápad vznikol v roku 2010 v hlave dnes už nebohého predsedu parlamentu Pavla Pašku.

Obrazy sú maľované technikou olej na plátne. Podľa historika umenia mali podobné portréty v obľube panovníci, avšak v dobe, kedy neexistovala fotografia. "Som dosť prekvapený, pretože po období mečiarizmu, keď dal Mečiar vyrobiť rovnako busty svojich nohsledov musím povedať, lebo nič iné to nebolo, tak isto ako teraz u tých obrazov tie busty nemali žiadnu hodnotu, tak ani toto nemá žiadnu hodnotu. Mne tak napadá, že vytvoriť naozaj s tými mečiarovými bustami také panoptikum ľudí, na ktorých, možno našťastie, sa zabudne," povedal historik umenia Peter Krivda. 

Podľa kancelárie národnej rady obrazy, ktoré dal zhotoviť ešte Pavol Paška sú vlastníctvom jeho rodiny. Rovnako ako obraz Pellegriniho je v jeho osobnom vlastníctve. Kancelária Národnej rady ich má vo výpožičke. Premiér vysvetlil, že obraz dostal do daru k 40. narodeninám od poslancov Smeru-SD a rozhodol sa ho venovať národnej rade. "Je taký divný, ale myslím, že zodpovedá do tej celej galérie, lebo tam sa skoro nikto až tak na seba nepodobá," povedal premiér Peter Pellegrini.

"Nakoľko Kancelária Národnej rady Slovenskej republiky nebola zadávateľom, nemáme informácie o hodnotách jednotlivých zákaziek na tieto diela, taktiež ani o pôvodnom zámere a myšlienke ich zhotovenia," píše sa v stanovisku kancelárie Národnej rady. 

V zbierke obrazov expredsedov parlamentu ale chýba jedno meno. Šéfa Národnej rady z čias vlády Ivety Radičovej. "To bol taký egotrip bývalého predsedu Národnej rady Pašku a okrem toho ja tie obrazy považujem za gýčové," uviedol predseda strany SaS Richard Sulík. Súčasný predseda parlamentu Andrej Danko odkázal, že nezvažuje zbierku rozšíriť o svoju podobizeň.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy