Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Mečiar vyhral a zároveň padol pred 20. rokmi
Zdielať na

Mečiar vyhral a zároveň padol pred 20. rokmi

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / 26-ho septembra 1998, teda pred 20-timi rokmi, sa skončili zrejme najdôležitejšie parlamentné voľby v dejinách slovenskej samostatnosti. Išlo v nich o to, či bude naďalej vládnuť Vladimír Mečiar a jeho HZDS. O tom, že išlo naozaj o veľa, svedčí aj volebná účasť - prekročila 84 percent.

V rokoch 1994 až 98 vládol premiér Mečiar so Slotovou SNS a Združením robotníkov Jána Ľuptáka. V tom období bol unesený Kováč, zabitý Remiáš, režim zmaril referendum, moci blízke osoby divoko privatizovali a Slovenská televízia sa správala ako hlásna trúba HZDS. Veľká časť populácie však Mečiara stále podporovala.

Pomerne krátko pred hlasovaním koalícia účelovo zmenila volebný zákon, aby sťažila situáciu opozícii. Kresťanskí, občianski a sociálni demokrati, či zelení, ktorí by za normálnych okolností súťažili proti sebe, sa spojili do Slovenskej demokratickej koalície s lídrom Mikulášom Dzurindom. Jedným z dôležitých aktérov bol aj Ivan Šimko, ktorý hovorí: "Tak sa vlastne zrodil Mečiarovmu HZDS súper rovnakej hmotnostnej kategórie."

Mečiar mal pred voľbami bombastickú kampaň. Avšak o tom, že jeho praktiky mnohých ľudí odpudzujú, sa mohol presvedčiť napríklad v Prešove. Slávna Sparta Praha, vtedy ovládaná Rezešovcami, tam nastúpila v dresoch s logom HZDS a ľudia pískali.

Vo voľbách napokon HZDS získalo najviac hlasov, vyše 900-tisíc, Mečiar však nedokázal zložiť koalíciu. Novú, Dzurindovu vládu vytvorili SDK, demokratická ľavica, maďarská koalícia a SOP Rudolfa Schustera a slovenské kormidlo opäť otočili ku vyspelému západu.

Ivan šimko spomína: "Bola to zložitá vláda na prijímanie rozhodnutí, ale možno práve preto dokázala prekonať problémy, ktoré na Slovensku boli."

Keď teda Mečiara občania demokratickým spôsobom odstavili od moci, lúčil sa aj dnes už legendárnym spevom: "S pánom bohom, idem od vás..."

Premier Pellegrini a minister Gál mali vtedy niečo nad 20 rokov a politické dianie už sledovali. Inak, v lete 1998 vtedy opozičný poslanec Fico povedal, že Mečiar sa natoľko diskvalifikoval, že by už nemal zastávať žiadnu štátnu funkciu. v roku 2006 s tým istým Mečiarom a so Slotom vytvoril vládnu koalíciu.

Mnohí by chceli Vladimír Mečiara napríklad pre kauzu únosu prezidentovho syna vidieť za mrežami, miesto toho je ale stále aktívny a komentuje aj aktuálne politické dianie:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy