Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Transparency International žiada českého ministra vnútra o vysvetlenie, prečo si zobral ako poradcu Tibora Gašpara
Zdielať na

Transparency International žiada českého ministra vnútra o vysvetlenie, prečo si zobral ako poradcu Tibora Gašpara

Google News Button Sledovať správy

PRAHA/BRATISLAVA / Organizácia Transparency International v otvorenom liste požiadala českého vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) o vysvetlenie, prečo si ako poradcu na ministerstve vnútra vybral Tibora Gašpara. V liste poukazuje na prípady spojené s Gašparom, ktorý tento rok po nátlaku verejnosti pre vraždu Jána Kuciaka a jeho priateľky ako policajný prezident rezignoval.

Organizácia TI žiada jasné vysvetlenie od českého ministra vnútra Hamáčka (ČSSD)  a odpoveď na otázku, prečo si ako poradcu na ministerstvo vnútra vybral Tibora Gašpara, a nie kvalitnejšieho policajta alebo niekoho z bezpečnostných expertov. Ten tento rok pritom na poste policajného prezidenta rezignoval kvôli tlaku verejnosti počas vyšetrovania vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky. Vyšetrovanie vraždy stále nie je ukončené.  

Vyjadrenie Hamáčka zatiaľ známe nie je. V polovici augusta uviedol, že Gašpar sa stal jeho externým poradcom. "Podľa potreby poskytuje odborné stanoviská v oblasti bezpečnosti a polície. Oslovil som ho ja. S ministerstvom má dohodu o vykonávaní práce. Jeho mesačný plat závisí od počtu odpracovaných hodín, nepresiahne však sumu 400 eur," uviedol minister. 

Organizácia v otvorenom liste píše, že Gašpar bol v minulosti kritizovaný za blízke spojenie so slovenskou vládnou stranou SMER -SD a kontakty s podnikateľmi v oblasti bezpečnostných služieb. "Počas jeho pôsobenia taktiež pretrvávala kritika v súvislosti s nevyšetrovaním korupčných zločinov, mimo iného aj od našej slovenskej organizácie Transparency International," píše organizácia v liste. 

Podľa TI by Hamáčkovo rozhodnutie nechať si radiť od Gašpara, mohlo prispievať ku skepse ohľadom politickej motivácie spôsobov vyšetrovania Kuciakovej vraždy, ale aj ďalších korupčných prípadov. " Vo svetle okolností by sme vás radi vyzvali k dôkladnému vysvetleniu, prečo ste k spolupráci oslovili Tibora Gašpara, proti ktorého zotrvaniu v slovenskom úrade demonštrovali tisícky ľudí," uviedli ďalej v liste. 

"Vnímam to ako hystériu mimovládnych organizácií,ktoré už štandardne boli voči mne naladené negatívne, od kedy som podpísal vyhlásenie, ktoré bolo aj o nich. Ja sa cítim odborník a nikdy som nič neporušil. Odišiel som z polície z dôvodu, že som sa tak rozhodol sám," vyjadril sa na svoju obhajobu Tibor Gašpar. 

Bývalý zástupca Gašpara nemal previerku 

Spúšťačom výzvy českej mimovládnej organizácie bola aj správa o tom, že bývalý zástupca Tibora Gašpara, Jaroslav Málik, nemal mať bezpečnostnú previerku. Podľa expolicajného prezidenta previerku z pôvodného pracoviska mal a ďalšiu si už nestihol urobiť. "Som ho písomne vyzval, aby si tú previerku urobil podľa štandardov. Nie cez to špecializované pracovisko, ktoré predtým riadil, a na ktorom bol oprávnený si robiť previerku tam. Takže zasa je to len legislatívny problém," vysvetlil Gašpar. Vec by mal preveriť Národný bezpečnostný úrad aj inšpekcia rezortu vnútra.

Gašpar požiadal v apríli o uvoľnenie z funkcie slovenského policajného prezidenta. Jeho odchod súvisel s politickou krízou na Slovensku pre zatiaľ neobjasnenú vraždu novinára Jána Kuciaka. Gašpar sa po určitom čase pritom stal aj poradcom novej slovenskej ministerky vnútra Denisy Sakovej. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy