Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Viktor Orbán tvrdo obvinil Európsku úniu. Migrantov vpustiť nehodlá
Zdielať na

Viktor Orbán tvrdo obvinil Európsku úniu. Migrantov vpustiť nehodlá

Google News Button Sledovať správy

BUDAPEŠŤ / Maďarský premiér Viktor Orbán obvinil Európsku úniu, že chce jeho krajine vziať právo chrániť hranice. Podľa jeho slov chcú z Bruselu na maďarské hranice vyslať zaplatených vojakov, aby vpúšťali migrantov.

Premiér Viktor Orbán v piatok tvrdo obvinil EÚ, že chce Maďarsku vziať právo chrániť hranice. V rozhovore pre maďarské rádio Kossuth povedal, že jeho vláda v pondelok rozhodne, aké právne kroky podnikne proti vyhláseniu Európskeho parlamentu zo stredy. Stálo v ňom, že krajiny EÚ začali proti Maďarsku konanie pre vážne ohrozenie hodnôt Únie. 

"Chcú z Bruselu poslať platených vojakov, ktorí potom budú púšťať migrantov," povedal Orbán. "Plán je taký, že keď nemôžu Maďarsko prinútiť, aby vpustilo migrantov, zbavia ho práva kontrolovať hranice," pokračoval. 

Podľa jeho vyjadrení je tento postup motivovaný ultimátom nemeckej kancelárky Angely Merkel, ktorý vyjadrila počas stretnutia s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Ide o to, že by sa krajiny, ktoré tvoria hranice EÚ, mali vzdať niektorých činností pri kontrole hraníc a posunúť ich Bruselu. "Chcú stigmatizovať Maďarsko a chcú oslabiť jeho odpor," skonštatoval Orbán. 

Premiér je veľkým odporcom imigrácie v rámci Európskej únie. Poznamenal, že budúci rok v európskych voľbách  budú pre Európsky parlament dni sčítané. 

Maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó doporučenie EP začať proti Maďarsku spomínané opatrenia, označil za malichernú pomstu od politikov, ktorí podporujú imigráciu. Zároveň tvrdí, že bolo urobené podvodným spôsobom a v rozpore s príslušnými pravidlami európskych zmlúv. 

Pozrite si reportáž, ako sa Andrej Danko vyjadril k vláde Orbána:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy