Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Sociálnym zariadeniam hrozí zánik. Ich zástupcovia prišli za premiérom
Zdielať na

Sociálnym zariadeniam hrozí zánik. Ich zástupcovia prišli za premiérom

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Premiér, minister práce, ale aj združenie miest a obcí dnes spolu s neverejnými sociálnymi zariadeniami hľadali riešenie ich financovania. Ešte pred časom totiž tvrdili, že ak im štát nedá finančnú injekciu, môžu to mnohé sociálne zariadenia zabaliť. Požadovaných 10 miliónov ale zatiaľ nedostanú.

Financovanie sociálnych služieb je dlhodobejší problém. Vláda pravidelne rozhoduje o dotáciách pre tieto zariadenia, keďže tie peniaze, ktoré do nich zákonne plynú, často nestačia na pokrytie všetkých nákladov.

Aktuálne sa na vláde rieši problém financovania neverejných sociálnych zariadení. Starajú sa totiž až o tretinu ľudí, ktoré potrebujú takúto starostlivosť. Každý človek má zároveň ústavne zakotvené právo vybrať si poskytovateľa sociálnych služieb či verejného či neverejného. 

Nespravodlivé prerozdeľovanie 

Podľa Platformy za spravodlivé financovanie sociálnych služieb do nich neplynú všetky peniaze, ktoré by mali dostávať. Mestá a obce vraj nie veľmi spravodlivo rozdeľujú tie financie a zaraďujú aj neverejných poskytovateľov do svojich plánov. 

Tvrdia, že ak im vláda nechváli mimoriadnu dotáciu vo výške 10 miliónov, ktorá má zohľadňovať ešte aj zvýšenie minimálnej mzdy od roku 2018, tak budú musieť od 1. januára zavrieť svoje brány. Niektoré zariadenia už podľa platformy tak museli urobiť skôr. 

Stretnutie s premiérom 

Premiér sa s predstaviteľmi stretol už po druhýkrát. Na stretnutí boli aj zástupcovia ministerstva práce a združenia miest a obcí Slovenska. Stretnutiam ale ešte nie je koniec. Musia sa totiž spoločne nájsť kompromis v čiastke peňazí určenej pre zariadenia. "A zároveň bude zasadať ďalšie predsedníctvo združenia miest a obcí Slovenska. Po dohode s ministerstvom bude predložená úprava vzorcov definovania čo sú oprávnené náklady, čo sa má financovať, čo sa nemá financovať, čo je nadštandard a toto by sme chceli potom pretaviť. Ak to bude potrebne, tak ešte v tomto roku," vyjadril sa premiér Pellegrini. 

Zaváži aj región

V tomto prípade sa zrejme opäť nevyhneme priemerom na základe regionálnych zákonitostí. "Sme radi ak sa táto cena otvorí a budeme vedieť, koľko stojí služba v tom, ktorom kraji a budú sa brať do úvahy aj regionálne rozdiely, pretože je to nevyhnutné," predstavila svoju predstavu Anna Ghanamová z platformy. 

Súvisiace články