Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Macron je pre finančné sankcie voči krajinám EÚ odmietajúcim azylantov
Zdielať na

Macron je pre finančné sankcie voči krajinám EÚ odmietajúcim azylantov

Google News Button Sledovať správy

PARÍŽ / Francúzsky prezident Emmanuel Macrona sa po stretnutí so španielskym premiérom Pedrom Sánchezom vyslovil pre finančné sankcie voči krajinám EÚ, ktoré by odmietali migrantov s preukázaným nárokom na azyl, uviedla agentúra Reuters.

Na rozdiel od niektorých ďalších európskych predstaviteľov by chceli Macron a Sánchez vytvoriť uzavreté strediská pre migrantov na európskej pôde. Poznámkou o tom, že sa počet migrantov mieriacich do Európy oproti minulým rokom znížil, francúzsky prezident popudil taliansku politiku.

"Som pre sankcie pre prípad nesolidárnosti ... pre to, aby financovanie štrukturálnych fondov bolo podmienené aj týmto vzhľadom," povedal Macron podľa AFP. "Som rozhodne pre mechanizmus, ktorý by toto všetko bral do úvahy. Na túto debatu dôjde vo vhodnom čase," dodal.

"Nemôžete mať krajiny, ktoré mohutne ťažia zo solidarity Európskej únie a ktoré mohutne zdôrazňujú svoj národný egoizmus, keď ide o otázky migrácie," povedal ďalej francúzsky prezident na tlačovej konferencii so Sánchezom.

"Krajiny ako Taliansko nečelia zďaleka tak veľkému migračnému tlaku ako vlani ... Kríza, ktorú teraz v Európe zažívame, je krízou politickou," vyhlásil Macron. "Taliansko čelí mimoriadnej situácii v oblasti migrácie, ktorú živí aj Francúzsko tým, že odmieta ľudí na hranici," reagoval vicepremiér z Hnutia piatich hviezd (M5S) Luigi di Maio s tým, že Macron dokázal, že je "úplne mimo realitu". Francúzsky prezident podľa neho riskuje, že sa jeho krajina stane "nepriateľom číslo jedna v tejto mimoriadnej situácii".

Taliansky minister vnútra Matteo Salvini z protiimigračnej strany Liga označil Macrona za "arogantného" a vyzval ho, aby miesto urážania Talianska preukázal veľkorysosť a otvoril francúzske prístavy a pustil migrantov aj cez francúzsko-taliansky hraničný priechod Ventimiglia.

Macron sa so Sánchezom zišiel deň pred narýchlo zvolanou schôdzkou, ktorá sa bude v Bruseli zaoberať migráciou pred riadnym summitom EÚ koncom budúceho týždňa.

Podľa Macrona sa Francúzsko a Španielsko zhodujú na vytvorení "uzavretých stredísk na európskej pôde" pre migrantov. Tieto centrá by zodpovedali štandardom Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov a boli by zriadené z únijných prostriedkov. "To by umožňovalo bezprostrednú finančnú solidaritu, rýchle vybavenie žiadostí a európsku solidaritu, aby organizovaným spôsobom každá krajina preberala ľudí s nárokom na azyl," uviedol Macrona.

Zdôraznil európske riešenie s tým, že národné riešenia nefungujú. "Sme navzájom závislí, potrebujeme prístup spolupráce," dodal.

Nápad na vytvorenie stredísk na európskej pôde je v priamom rozpore s tým, čo v uplynulých dňoch požadovali iní európski politici. Vo štvrtok na summite krajín vyšehrádskej štvorky v Budapešti vyzval na vytváranie stredísk v severnej Afrike český premiér Andrej Babiš. Dánsky premiér Lars Løkke Rasmussen a rakúsky kancelár Sebastian Kurz nemeckému denníku Bild povedali, že pracujú s niektorými ďalšími štátmi na vzniku "ochranných zón" pre utečencov mimo územia EÚ.

V rozhovore poskytnutom nemeckým novinám skupiny Funke sa pre strediská mimo územia EÚ vyslovil aj predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani. Uviedol, že by si ich niekoľko dokázal predstaviť aj na Balkáne, napríklad v Albánsku či Macedónsku. "Dva alebo tri" takéto tábory by podľa neho ale boli napríklad aj v Afrike. Myšlienku "záchytných táborov" mimo územia EÚ v minulosti predstavil aj predseda Európskej rady Donald Tusk.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy