Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Tri špičkové zdravotnícke centrá sa spojili. Pacientom poskytnú komplexnejšiu starostlivosť
Zdielať na

Tri špičkové zdravotnícke centrá sa spojili. Pacientom poskytnú komplexnejšiu starostlivosť

BRATISLAVA / Na Slovensku sa prvý raz spoja tri špičkové zdravotnícke pracoviská. Memorandum o spolupráci podpísali Národný ústav detských chorôb, Národný ústav srdcovocievnych chorôb a Národný onkologický ústav. Prepoja svojich lekárov, prístroje a zriadia takzvané tranzientné kliniky.

Adam má 19 rokov a vrodenú mnohopočetnú exostózovú chorobu: "Moja choroba je špecifická tým, že sa mi na celom tele tvoria kostné výrastky a je to potom nepríjemné, lebo sa derú na povrch a je to bolestivé. Kostný výrastok na pravej nohe zatlačil cievu a vznikla v tom mieste trombóza." 

V národnom ústave srdcovocievnych chorôb Adama operoval cievny chirurg. K operácii vtedy prizvali aj ortopéda z detských Kramárov, aby jeho noha zostala čo najviac funkčná. Tri špičkové ústavy vzdialené od seba len stovky metrov spolupracovali v komplikovaných prípadoch. Po podpise memoranda sa to zmení na každodennú spoluprácu "Keď máme takýto dokument, tá spolupráca bude už na oficiálnej úrovni. Čiže je tam aj záväzok, čiže poskytovať starostlivosť a spolupracovať pri zdravotnej starostlivosti," uviedol Mongi Msolly,  generálny riaditeľ NÚSCH. "Pri náročných úkonoch boli naše tímy prizývané najmä do detskej nemocnice, aby pomáhali alebo asistovali pri určitých výkonoch," dodal Tomáš Alscher, generálny riaditeľ NOÚ.

Zavedené budú aj tranzientné kliniky. "Bol vytvorený inštitút, ktorý hovorí, že posledné dva roky, ktoré spadajú pod detské ústavy, už je pacient kontrolovaný aj lekárom pre dospelých. Čiže dvaja špecialisti navzájom komunikujú o tom, aká bola doterajšia liečba a navrhujú si aj budúcnosť," vysvetlil systém tranzientných kliník Ladislav Kužela, generálny riaditeľ NÚDCH.

"Malo by to tak fungovať. Výmena informácií je podstatná, lebo ten rodič je stratený v kolotoči informácií, že kto je na čo odborník. Takže ja si myslím, že je to úžasné," dodala na margo nového systému Adamova mama Jana. 

Pozrite si, ako to vyzerá, keď sa v nemocnici objaví potkan.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy