Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Pellegrini sa stretol v Budapešti s kolegom Orbánom. Tí sa už nechcú pred nikým skláňať
Zdielať na

Pellegrini sa stretol v Budapešti s kolegom Orbánom. Tí sa už nechcú pred nikým skláňať

Google News Button Sledovať správy

BUDAPEŠŤ / Premiér Peter Pellegrini pokračuje v oficiálnych návštevách susedských krajín. V utorok sa stretol s maďarským premiérom Viktorom Orbánom, ktorý je pravdepodobne najviac kritizovaným predsedom vlády v rámci európskej únie. Na spoločnom tlačovom vystúpení oboch premiérov, ktoré sledoval štáb TV JOJ priamo v Budapešti, však nebolo ani stopy po akomkoľvek konflikte či názorovej nezhode.

Peter Pellegrini a Viktor Orbán v zhode hovorili o mimoriadne dobrých, nielen ekonomických vzťahoch medzi našimi krajinami. "Možno si to nie všetci Maďari uvedomujú, ale Slovensko je našim tretím najväčším ekonomickým partnerom, po Nemecku a Rakúsku. Medzi našimi krajinami prebieha obchod v hodnote 10 miliárd eur," pochválil spoluprácu krajín maďarský premiér Viktor Orbán. 

Myslime vo veľkom 

Premiéri si navzájom chválili ekonomické úspechy svojich krajín a tlačovú konferenciu okorenili viacerými veľmi hrdými vyjadreniami. "My sa nemusíme pred nikým už skláňať, naša prosperita nám dáva plne právo hovoriť o tom, ako by mala fungovať Európa," vyjadril sa Pellegriny. "Mali by sme pokračovať v logike hesla: nebojme sa rozmýšľať vo veľkom. Toto je obdobie tvorenia novej Európy, je to akási stredoeurópska renesancia. Je to doba politickej odvahy a predstavivosti," dodal Orbán. 

Budúce plány 

Maďarsko aj Slovensko sa čoskoro pustia do štúdií uskutočniteľnosti vysokorýchlostnej železničnej dráhy medzi Budapešťou a Varšavu, cez Bratislavu. Reč bola aj o prípravách na prepojenie elektrickej energetickej sústavy oboch krajín, podobne ako sa to udialo s plynom. Samozrejme najväčšia vzájomná podpora je v otázke postoja k migrácii. Obaja premiéri napríklad chválili talianske rozhodnutie neprijať lode s utečencami. 

Na priamu otázku, čo si myslí o agresívnej maďarskej vládnej kampani proti finančníkovi Gergovi Sorosovi, však premiér Peter Pellegrini dal veľmi všeobecnú a váhavú odpoveď. "Nechcem komentovať, nemám právo komentovať rozhodnutie maďarskej vlády." 

Pozrite si súvisiacu archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy