Zatiahnuté
19°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Koalícia sľubuje prísnejší výber ústavných sudcov. Opozícia sa ale desí
Zdielať na

Koalícia sľubuje prísnejší výber ústavných sudcov. Opozícia sa ale desí

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Ústavný súd by mal byť miestom, kde sa dovoláte svojich práv, ak všetky ostatné inštitúcie zlyhajú. Ku koncu roka, ale aj on zažije veľké zmeny, od ktorých bude závisieť, kam sa spravodlivosť na Slovensku uberie a bude vyvíjať najbližších 12 rokov. Kým sa opozícia obáva, že vládne strany si tam v úvodzovkách "zabetónujú" svojich ľudí, koalícia sľubuje prísnejší výber sudcov.

Ústavný súd už o niekoľko mesiacov čakajú obrovské zmeny. Odídu tri štvrtiny sudcov a parlament bude musieť odhlasovať ich nástupcov. Po problémoch s tými poslednými ale ministerstvo spravodlivosti hovorí o potrebe zmeniť voľby. Nechce, aby sa opakovala situácia, keď si prezident Kiska nechcel vybrať z ponúkaných kandidátov, vrátane smeráckej poslankyne Laššákovej, pretože podľa neho nespĺňali kritériá. Tie by sa teraz mali sprísniť, no ani v koalícii nie je zhoda. "Navrhneme, aby boli zvolení nie obyčajnou väčšinou, ale väčšinou všetkých poslancov, aby mali silnejší mandát, to je 76 hlasmi," uviedol premiér Peter Pellegrini.

"Dodnes nemáme v ústave kritérium bezúhonnosti na sudcu ústavného súdu," uviedla príklad exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Zvažuje sa aj zvýšenie veku kandidátov, to, aby ovládali aspoň jeden svetový jazyk, ale aj to, aby boli verejne vypočutí. Veľa času na diskusiu už ale neostáva. Blížia sa prázdniny a po nich môže byť neskoro. "Chceme, aby bol prítomný na verejnom vypočutí aj prezident alebo zástupca prezidentskej kancelárie a mohol klásť otázky," dodal poslanec za SNS Tibor Bernaťák.

Už teraz je zrejmé, že neprejde návrh opozície, aby za kandidátov hlasovali až tri pätiny poslancov. Na druhej strane aj SNS podporuje návrh, aby si taláre neobliekali poslanci. "Videli sme pri Laššákovej, že šla rovno z parlamentu na ústavný súd a tam bude rozhodovať o zákonoch, za ktoré sama hlasovala," povedala poslankyňa za OĽaNO Veronika Remišová. 

Ústavný právnik si naopak myslí, že pri ľuďoch, ktorí boli na očiach ako politici, skôr odhadneme, akí budú sudcovia. "Dôležitejší než akékoľvek pravidlá je charakter tých ľudí, ktorých tam posielame a teraz mi je jedno, či budú červení, modrí alebo dúhoví," uviedol ústavný právnik Peter Kubina. Dodáva ale, že pre koalíciu môže byť veľkým pokušením dosadiť si lojálnych ľudí: "V podstate si z toho súdu môžu urobiť mocenské centrum, z ktorého budú vládnuť aj po tom, čo už po voľbách nebudú mať podporu."

"Bohužiaľ, vládna koalícia si ich tam môže navoliť a zabetónovať na 12 rokov a je to veľmi nešťastné," reagoval predseda Sme rodina Boris Kollár.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články