Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Stále vládne na Slovensku nespokojnosť a nevôľa, hovorí Bugár
Zdielať na

Stále vládne na Slovensku nespokojnosť a nevôľa, hovorí Bugár

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / V pondelok uplynú už tri mesiace od brutálnej popravy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Totožnosť ich vraha, aj prípadného objednávateľa, je však stále veľkou neznámou. Po tejto vražde už ale Slovensko nie je tou krajinou akou bolo. Stále v nej vládne nespokojnosť, nevôľa a silná polarizácia, čo priznal aj Béla Bugár.

"Po vražde tých dvoch mladých ľudí došlo k obrovským pnutiam a spoločnosť je rozdelená. Ja fakt neviem povedať, či je ešte možnosť diskutovať o tom, aby sme sa spojili v prospech niečoho a nie proti niekomu," myslí si predseda Most-Híd Béla Bugár.

"Ľudia neveria úradom, neveria súdom, neveria polícii, pretože tieto inštitúcie nestoja v kritických chvíľach na strane občana," hovorí zase poslankyňa OĽaNO Veronika Remišová. Za posledných 12 týždňov došlo k viacerým zmenám ako napríklad odstúpenie premiéra Roberta Fica, ale aj opakovaná výmena ministra vnútra, či avizovaný odchod policajného prezidenta. Okrem toho sa odhalilo množstvo káuz, ktoré ešte viac vystupňovali napätie v spoločnosti.

"Nevidím momentálne, že by sme sa hýbali dopredu, skôr sa mi zdá, že sa vraciame do bodu nula. Po smrti Jána a Martiny vyplávalo na povrch veľmi veľa špiny," pokračuje Remišová.

Šéf strany Most-Híd situáciu na Slovensku vníma optimistickejšie. Tvrdí však, že obnova dôvery verejnosti v štát nejde okamžite ale skôr pomaly a postupne.

"Tí dvaja, ktoré boli priamo pri premiérovi, či pani Trošková alebo Jasaň, tiež odišli. Čiže sa urobilo pár takých vecí, ktoré si myslím že spoločnosti ukazujú, že dochádza k zmene," hovorí zase Bugár. 

Béla Bugár svoje rozhodnutie zotrvať v koalícii so Smerom neľutuje. "Až potom, keď sme my na republikovej rade povedali, že predčasné voľby alebo vystúpime, a potom tá tretia veta, tak až vtedy sa premiér rozhodol, že dobre, tak radšej odstúpi. Inak by sme ho nijak neprinútili," vysvetľuje svoje konanie predseda Mostu-Híd.

Pre opozíciu sú stále riešením najmä predčasné voľby. "Pokiaľ bude vláda vládnuť takým spôsobom, ako to robí doteraz, tak protesty zrejme budú pokračovať. Na to, aby sa niečo zmenilo, sa v prvom rade musí zmeniť politická kultúra a musí sa vyvodiť politická zodpovednosť," tvrdí Remišová.

Podľa Bélu Bugára je významným posunom aj plánovaná zmena spôsobu voľby policajného prezidenta aj šéfa inšpekcie rezortu vnútra. Najpodstatnejším ale stále ostáva odhalenie r vraha Jána a Martiny. Na vyšetrovaní pracuje medzinárodný tím, zásadné zistenia sú ale pred verejnosťou utajené.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy