Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Malé strany na ceste do parlamentu alebo keď ľavá ruka nevie, čo robí pravá
Zdielať na

Malé strany na ceste do parlamentu alebo keď ľavá ruka nevie, čo robí pravá

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Prehupli sme sa do druhej polovice volebného obdobia. Ak nebudú predčasné parlamentné voľby, k urnám pôjdeme o čosi menej ako o dva roky. Do parlamentu sa však môžu dostať aj strany a straničky, ktoré tam v súčasnosti nie sú. V prieskumoch sa už objavuje Spolu a Progresívne Slovensko.

Štefunkovi Progresívci a Beblavého Spolu stoja akoby na spodku parlamentného schodiska. Pokiaľ by sa chceli do Národnej rady prepracovať, potrebujú pokoriť 5 percentnú hranicu. Pokiaľ by šli v spoločnej koalícii, potrebujú na to až 7 percent.

Spájanie

"Ideme osloviť našich najbližších politických partnerov, stranu Spolu okolo Miroslava Beblavého. A chceme ich osloviť s niečím, čo sa pracovne volá zmluva o budúcej zmluve," hovorí predseda strany Progresívne Slovensko. V tej sa zaviažu, že v prípade, že to pre strany nebude vyzerať preferenčne veľmi nádejne, pôjdu do volieb spoločne.

Prekvapivé zistenie 

S návrhom zmluvy o budúcej zmluve prišiel Ivan Štefunko pred kamerami novinárov. Miroslav Beblavý tvrdí, že sa o tom dozvedel až vtedy. "Nie, nevedeli sme o nej. Takéto veci by sme si mali hovoriť mimo kamier. A druhá vec, že mali by sme sa viac venovať ľuďom a menej sebe," reagoval na správu o spolupráci predseda strany SPOLU, Miroslav Beblavý. 

Kritika od lídra

Aktuálny opozičný líder to nevidí na bratrenie sa ani kvôli programu. "Lebo Progresívne Slovensko je ľavicová strana a strana pána Beblavého je skôr pravicová a ja tam vidím dosť vážne ideologické rozpory, ja som si čítal ich dokumenty," kriticky zhodnotil Richard Sulík (SaS). "Nie všetci potenciálni voliči Progresívneho Slovenska by hneď volili Spolu, respektíve naopak," skeptický je aj riaditeľ agentúry Focus, Martin Slosiarik. 

Kľúčové pre ministrany a nové strany bude, nakoľko budú voliči frustrovaní z koalície a nakoľko z opozície. Novým stranám totiž spravidla pomáha, keď je frustrovaných voličov z aktuálnych strán čo najviac.

Pozrite si celú tlačovku predsedu strany Progresívne Slovensko, kde hovoril o spolupráci so stranou SPOLU: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy