Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Možných kandidátov na prezidenta je o jedného viac. Kandidatúru zvažuje Eduard Chmelár
Zdielať na

Možných kandidátov na prezidenta je o jedného viac. Kandidatúru zvažuje Eduard Chmelár

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / V spoločnosti začínajú rezonovať prezidentské voľby, ktoré sa majú konať na jar v roku 2019. Možní kandidáti sa k svojim kandidatúram vyjadrujú opatrne, no čo-to naznačujú. Súčasní prezident Andrej Kiska uviedol, že to, či bude alebo nebude kandidovať oznámi v septembri. Len nedávno sa ale na verejnosť dostala správa, že svojim kolegom, premiérovi Ficovi a predsedovi parlamentu Andrejovi Dankovi na tajnom stretnutí oznámil, že kandidovať nebude. Počet možných kandidátov sa ale po štvrtku navýšil o ďalšieho - svoju prezidentskú kandidatúru zvažuje aj Eduard Chmelár.

Politológ Eduard Chmelár na svojom facebookovom profile oznámil, že rozmýšľa o kandidatúre na prezidenta Slovenskej republiky. Podľa jeho slov ho na to, či už na sociálnych sieťach, v mailoch či osobne, vyzývajú mnohí jeho fanúšikovia. "Najmä pod vplyvom tejto rastúcej podpory rozmýšľam o kandidatúre na funkciu prezidenta Slovenskej republiky. Keď hovorím, že rozmýšľam, znamená to len toľko, že naozaj iba rozmýšľam – nie som z tých, ktorí zavádzajú verejnosť, že zvažujú, a popri tom už naplno pracujú ich volebné štáby. ," uviedol Chmelár na sociálnej sieti.

Chmelár uviedol, že má vlastnú koncepciu fungovania prezidentského úradu, prezidenta i vlastnú víziu o budúcnosti Slovenska. " Budúci prezident by mal dať tejto republike to, čo jej dosiaľ chýbalo: hlbokú zakladateľskú myšlienku, nosnú hodnotovú filozofiu, na ktorej sa dá budovať štát. Mal by byť schopný motivovať krajinu, aby stavala na tom najlepšom, čo sa v jej dejinách zrodilo, mal by nadviazať na veľkých štátnikov a poznať ich uvažovanie, mal by namiesto marketingových póz vrátiť do politiky viac autentického presvedčenia a nadšenia, ktoré dokáže inšpirovať spoločnosť k vyšším cieľom. Predovšetkým by však mal byť aktívny v prekonaní tragického historického rozdelenia spoločnosti, ktorej chýba úprimný dialóg a porozumenie," načrtol. 

Chmelár ďalej uviedol aj to, že v spoločnosti v súčasnosti rezonuje najmä jeho kritika súčasného prezidenta Andreja Kisku. Napriek tomu si myslí, že by Kiska mal kandidovať a obhajovať svoje doterajšie postoje. To, čo Kiska bude alebo nebude kandidovať podľa Chmelára nebude mať na jeho konečné rozhodnutie žiaden vplyv. 

Kandidáti nie sú jasní, väčšina dáva od prezidentského kresla ruky preč

Nad kandidatúrou prezidenta Kisku momentálne visí len otáznik. Na januárovej tlačovej konferencii, po spoločnom obede s bývalými prezidentmi Ivanom Gašparovičom a s Rudolfom Schusterom uviedol, že svoju kandidatúru oznámi najneskôr do septembra.

Začiatkom tohto týždňa ale portál aktuality.sk prišiel s informáciou, že mal Kiska svojim kolegom, Robertovi Ficovi a Andrejovi Danko v tichosti avizovať, že kandidovať neplánuje. Prezidentská kancelária sa k tejto informácii nevyjadrila. Fico, ako jeden z aktérov tajomného stretnutia, túto informáciu nepotvrdil. Zároveň zdôraznil, že prezidentské voľby sú mimo jeho záujmu. "Ja určite kandidovať v nasledujúcich prezidentských voľbách v roku 2019 nebudem," uviedol.

Medzi politikmi sa podľa televízie JOJ šepká aj o tom, že by chcel na post prezidenta kandidovať Andrej Danko. Poslanci ale tieto informácie vo štvrtok minulý týždeň nepotvrdili a z tejto informácie boli prekvapení. "Priznám sa, že o ničom neviem, absolútne nič. Predpokladám, že je to kačica," uviedol predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák. Predseda poslaneckého klubu si Andreja Danka ako poslanca predstaviť vie.

Reagoval aj poslanec Anton Hrnka. "Ja som nepočul nič," uviedol. "Ja si myslím, že Andrej Danko má ešte veľa práce, aby SNS urobil silnejšou, aby mohol byť premiérom. On nepotrebuje vo svojom veku odkladačku, on potrebuje plnohodnotnú prácu," dodal Hrnko. Ten by mu odporučil byť najskôr premiérom a až potom prezidentom.

​Od kandidatúry na prezidenta Slovenskej republiky dáva ruky preč aj bývalý kandidát na prezidenta Milan Kňažko. Ten dosiahol v prvom kole prezidentských volieb v roku 2014 12,9 percenta hlasov a stal sa tak štvrtým najúspešnejším kandidátom z pohľadu poradia. Vzhľadom na to, že kandidáti, ktorí boli vtedy pred ním svoju kandidatúru vylúčili, prípadne sa k nej ešte jednoznačne nevyjadrili, je na mieste otázka, či by nechcel kandidovať opäť. "To teda naozaj nie, ja si myslím, že raz stačilo ponúknuť takúto alternatívu," uviedol Kňažko. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy