Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Kauza nelegálnych odposluchov: V prípade sú nezverejnené informácie
Zdielať na

Kauza nelegálnych odposluchov: V prípade sú nezverejnené informácie

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Dva roky leží na súde kauza nelegálnych odposluchov na ministerstve obrany. Nehovoriac o dlhom čase, ktorý uplynul od prevalenia kauzy. A stále nebol nikto potrestaný. Televízia JOJ má k dispozícii obžalobu, podľa ktorej sa v prípade objavili doposiaľ nezverejnené informácie.

"Som odstavil od koryta obrovské množstvo firiem. Jednalo sa o mnohomiliónové biznisy," takto pred rokmi vtedajší minister obrany Ľubomír Galko vysvetľoval dôvody, prečo mohla prepuknúť kauza nelegálneho odpočúvania novinárov, a zamestnancov rezortu obrany. Napriek tomu, že ho po prevalení premiérka Radičová odvolala z funkcie, tvrdil, že sa stal obeťou kompromitácie. Názor nezmenil dodnes.

"Ja necítim absolútne žiadnu zodpovednosť. Verejná obchodná spoločnosť konala úplne autonómne," hovorí Galko. Televízia JOJ dnes má k dispozícii samotnú obžalobu. Prokurátor na 34 stranách žaluje piatich dôstojníkov VOS v 13 konkrétnych skutkoch. Medzi nimi aj odpočúvanie kamionistu Petra Červenku, u ktorého mali sledovať jeho politické názory.

"Odpočúvanie a zaznamenanie bolo zamerané na monitorovanie názorov a vyjadrení záujmovej osoby, smerujúcej k politickej obrane strany Sloboda a Solidarita. Po predčasnom ukončení veci s názvom "JONATAN" bolo vypracované vyhodnotenie, v ktorom boli účelovo uvedené nepravdivé skutočnosti, tak aby korešpondovali s návrhom na použitie ITP," píše sa v obžalobe.

Exminister obrany Galko v celom prípade vystupuje iba ako svedok. Sám hovorí, že ho táto časť obžaloby prekvapila. Tvrdí, že osobné rozkazy na sledovanie nikdy nedával. "Som o niečom takom nemal vedomosť. A je to pre mňa dosť prekvapujúce. Lebo ja nevidím žiadne dôvody, aby sa takýmto smerom nasadzovanie ITP uberalo," povedal Galko. A zatiaľ čo Galko tvrdí, že o ničom nevedel, jeho nástupca Glváč ho nešetrí a hovorí o škandále a zneužívaní tajnej služby. Dokonca tento bod obžaloby považuje za Slovenský Watergate. "Nikdy v minulosti nebolo vojenské spravodajstvo tak zneužité ako pánom ministrom a stranou SaS," hovorí Glváč. 

Od samotného prevalenia kauzy uplynulo niečo vyše šesť rokov. Prokurátor prípad uzavrel a žalobu podal presne pred dvomi rokmi. Odvtedy sa celý prípad odpočúvania takpovediac motá po súdoch. Bez výsledku. "Okresný súd Trenčín postúpil predmetnú trestnú vec Okresný súd Bratislava 3 ako súdu vecne a miestne príslušnému. Proti uzneseniu bola podaná sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Krajský súd v Trenčíne," uviedol hovorca KS Michal Turák.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy