Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Hlasovanie o vyšších príplatkoch pre zamestnancov poslanci odsunuli
Zdielať na

Hlasovanie o vyšších príplatkoch pre zamestnancov poslanci odsunuli

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Parlament posunul definitívne hlasovanie o novele Zákonníka práce od poslancov za Smer-SD, ktorou sa od mája tohto roka zvýšia príplatky za prácu v noci a cez sviatok, či zavedú príplatky za prácu v sobotu a nedeľu.

Poslanec NR Miroslav Beblavý totiž počas tretieho čítania o novele zákona upozornil na legislatívno-technickú chybu pri priznaní vyšších príplatkov pre zamestnancov v štátnej a verejnej službe. Predsedajúci schôdze Béla Bugár preto hlasovanie o navrhovanej novele Zákonníka práce odložil na 17:00.

Zvyšovanie príplatkov za nočnú prácu sa má zrealizovať v dvoch etapách. Od 1. mája tohto roka sa má pri nerizikovom zamestnaní príplatok za nočnú prácu zvýšiť zo súčasných 20 na 30 percent zo sumy minimálnej mzdy a od 1. mája budúceho roka na konečných 40 percent zo sumy minimálneho hodinového zárobku. V prípade rizikovej práce pôjde od mája tohto roka o zvýšenie z 20 percent na 35 percent a od 1. mája budúceho roka na 50 percent zo sumy minimálnej hodinovej mzdy.

Novelou Zákonníka práce sa má tiež zvýšiť príplatok za sviatok, a to z 50  na 100 percent priemerného zárobku zamestnanca. Príplatok za prácu v sobotu sa od mája tohto roka zavádza v sume 25 percent minimálnej mzdy a od mája budúceho roka stúpne na 50 percent zo sumy minimálnej mzdy. Vyššie príplatky majú mať zamestnanci aj za prácu v nedeľu. Od začiatku mája tohto roka tieto príplatky dosiahnu 50 percent zo sumy minimálnej mzdy a od mája budúceho roka už budú v sume minimálneho zárobku.

Poslanci by mali schváliť aj návrh, aby sa vyššie príplatky za prácu v noci a počas sviatkov a nové príplatky za prácu cez víkend týkali aj zamestnancov v štátnej a verejnej službe. Vyššie príplatky sa tak budú okrem iného vzťahovať aj na zdravotné sestry, či na zamestnancov domovov sociálnych služieb.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy