Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Slovensko prijalo zákon, ktorý by mal sprísniť kontrolu výrubu a predaja dreva z lesov
Zdielať na

Slovensko prijalo zákon, ktorý by mal sprísniť kontrolu výrubu a predaja dreva z lesov

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Na problém s nadmernými výrubmi stromov v slovenských lesoch, vrátane chránených území a národných parkov, upozorňujú celé roky nielen ochranári, ale aj európske inštitúcie. Slovensko vo štvrtok prijalo zákon, ktorý by mal sprísniť kontrolu výrubu a predaja dreva z lesov. Zostáva teda len dúfať, že sa bude v praxi aj dodržiavať.

"Je smutné, že až zdvihnutý prst EÚ, ktorý povedal, že dostaneme pokutu 110 miliónov eur prinútil našu vládu, aby si uvedomila, že kšefty s drevom by sme mali zamedziť," hovorí poslanec Martin Fecko.

Napriek viacerým výčitkám sa aj opozícia rozhodla podporiť vládny návrh zákona. Vraví ale, že politici musia zmeniť svoj postoj a nesmú les vnímať iba ako zdroj zisku.

"Lesy nie sú bankou pre štátny rozpočet, sú poisťovňou pre budúcnosť krajiny a do poisťovne sa musí platiť," myslí si lesník Ján Mičovský. "Dochádza k ničeniu posledných zvyškov pralesov, takisto aj horských lesov, kde hrozí vyhynutie vzácneho tetrova hlucháňa," hovorí lesník, spoluorganizátor iniciatívy "my sme les" Karol Kaliský

"Každý jeden peň kontrolovateľný, lebo inak na jeden výkaz vyveziete desaťkrát ten kamión," povedal poslanec Ján Budaj. "Prečo môže inšpekcia kontrolovať súkromné lesy, cirkevné lesy a to, čo sa rúbe v lesoch ministerstva obrany nie," pýta sa poslanec Zsolt Simon.

Ministerka pôdohospodárstva ale poslancovi Simonovi na pôde parlamentu pripomenula, že kritika Európskej komisie prišla v čase, keď bol ministrom pôdohospodárstva práve on.

Aktivisti bojujúci za ochranu slovenských lesov kritizujú vládu a premiéra za to, že ignorujú hlas viac ako 65 tisíc občanov Slovenska.

"Sme ho žiadali o stretnutie a reagoval s tým, že má dôležitejšie povinnosti," hovorí Kaliský. Ak by sa zákon naozaj dodržiaval, každý výrobok z dreva, vrátane nábytku, by mal mať akýsi rodný list a jeho pôvod by sa mal dať vystopovať ku konkrétnemu pňu v lese. "Skriňa by mala mať rodný list a prepravca musí uchovávať doklady po dobu niekoľkých rokov," uviedla poslankyňa Anna Zemanová.

Najčítanejšie správy