Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Opozícia a koalícia sa opäť hádajú. Tentoraz o riešení situácie v problémových rómskych osadách
Zdielať na

Opozícia a koalícia sa opäť hádajú. Tentoraz o riešení situácie v problémových rómskych osadách

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Rómska téma dlhodobo a pravidelne vyvoláva na Slovensku veľké vášne. Za desaťročia totiž štát nedokázal vyriešiť mnohé z týchto problémov. To ľudí hnevá, znechucuje a nahráva jednoduchým akože riešeniam extrémistov. Najnovšiu vlnu debát vyvolal minister vnútra Kaliňák návrhmi proti kriminalite, ktoré predstavil priamo v osade.

Minister Kaliňák aj v nedeľu zopakoval, že celoplošné opatrenia, ktoré už jeho rezort urobil, priniesli zásadný pokles kriminality. "V niektorých lokalitách, je ich zhruba 200 na celom Slovensku, ten pokles nie je taký, ako sme očakávali. To znamená, je potrebné, aby sme urobili ďalšie opatrenia, ktoré budú smerovať priamo k týmto lokalitám," povedal minister Robert Kaliňák.

Opozičná podpredsedníčka parlamentu Nicholsonová kontruje, že Smer, ktorý vládne už dlhých 10 rokov, opakovane používa Rómov, aby prebil iné, pre ficovcov nepríjemné témy. "Čistý marketing. Oni to vyťahujú v pravidelných cykloch, mňa to vôbec neprekvapilo, že to teraz pán Kaliňák vytiahol znovu, takzvanú tú rómsku kartu," hovorí Nicholsonová.

Rómska téma je nepochybne zložitá a má viacero príčin a dôsledkov. Opozičný poslanec Krajniak napríklad hovorí, že do značnej miery to nie je sociálny problém, ale problém návykov. "Ako je možné, že máme aj veľmi chudobné slovenské rodiny, ale ich rodičia sa nesprávajú asociálne, nedávajú im toluén, aby fetovali, posielajú ich každé ráno do školy, na rozdiel od tých problémových," pýta sa poslanec. 

"My potrebujeme dostať do týchto problémových osád zdravotníkov, musíme tam dostať sociálnych pracovníkov, ktorí tam budú trvalo pôsobiť, ktorí tam budú trvalo poskytovať pomoc, musíme tam dostať policajtov," myslí si poslanec Jaroslav Paška.

Exposlanec a bývalý rómsky splnomocnenec Pollák okrem iného opakovane pripomína fenomém práce. To samozrejme súvisí aj so vzdelaním, zručnosťami, či ochotou vycestovať za robotou. "Dnes máme voľné pracovné miesta. bohužiaľ, politici nenašli opatrenia na to, aby sme tieto miesta, ktoré vo fabrikách máme voľné, obsadzovali nezamestnanými Rómami, ale obsadzujeme ich Srbmi, Ukrajincami," hovorí Pollák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy