Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Medzi prezidentom a Ficom to opäť iskrí. Slovo dostane Ústavný súd
Zdielať na

Medzi prezidentom a Ficom to opäť iskrí. Slovo dostane Ústavný súd

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / To, že medzi prezidentským palácom a úradom vlády lietajú iskry potvrdili aj vyjadrenia premiéra Roberta Fica. Napriek silnej chrípke sa v relácii verejnoprávneho rozhlasu Sobotné dialógy rozhovoril na adresu Andreja Kisku. Ten totiž nechal Ústavnému súdu preveriť legitímnosť udeľovania štátnych cien, ktoré by okrem prezidenta chceli Fico a Danko rozdávať tiež.

Prezident Andrej Kiska dal Ústavnému súdu preveriť zákon, na základe ktorého by mohli aj ďalší dvaja najvyšší ústavní činitelia udeľovať štátne ocenenia. "Prezident ako jediný ústavný orgán udeľuje vyznamenania, ak na to nesplnomocní iný orgán. Z tohto výlučného oprávnenia hlavy štátu vyplýva, že bez splnomocnenia prezidenta nie je možné, aby iný štátny orgán udeľoval vyznamenania," uviedol prezidentov hovorca Roman Krpelan. 

Ficovi a Dankovi sa zjavne nepáči prezidentov výber oceňovaných osobností, preto trvajú na svojom a ocenenia chcú udeľovať tiež. "Prečo mám dávať štátne vyznamenania niekomu, kto bol proti vzniku Slovenskej republiky? Keď povie o slovenskom jazyku, že je zbastardený. Ja si myslím, že niekedy vodič autobusu urobí pre túto krajinu viac," uviedol Fico.

Premiér Fico pritom argumentuje tým, že nechce udeľovať štátne vyznamenania, ale ceny, ku ktorým by ocenení dostali aj 25 000 eur. Podľa právnika je to ale úplne jedno.  "Či to nazvete cenou, alebo vyznamenaním. Dôležitý je obsah. Pokiaľ z tohto obsahu vyplýva, že ide o niečo podobné, alebo ide o suplovanie tohto štátneho vyznamenania, potom tá štátna cena v podstate nie je povolená," uviedol advokát Milan Ficek. 

O najnovšom spore prezidenta s dvojicou Fico a Danko tak bude rozhodovať Ústavný súd. "Ak sa určí, že tento zákon je protiústavný, tým pádom nebude účinný a ani platný," tvrdí Ficek. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy