Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Prezident Trump je ochotný jednať s Kim Čong-unom
Zdielať na

Prezident Trump je ochotný jednať s Kim Čong-unom

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

WASHINGTON / Americký prezident Donald Trump, ktorý doposiaľ šíril prevažne ostré prehlásenia na adresu severokórejského vodcu, vyhlásil, že je pripravený s Kim Čong-unom telefonicky rokovať. Má ale predtým pár podmienok.

V sobotu Trump uvítal obnovenie rozhovorov medzi Severnou a Južnou Kóreou. Prvé jednanie od roku 2015 sa medzi krajinami má uskutočniť v utorok na mieste rozdeľujúcom oba kórejské štáty. Hlavnou témou má byť účasť KĽDR na februárovej olympiáde v juhokórejskom Pchjongčchangu. 

Severná Kórea v nedeľu oznámila mená predstaviteľov, ktorí sa na utorňajšej schôdzi zúčastnia. Delegácia bude päťčlenná a povedie ju šéf Výboru pre mierové zjednotenie vlasti, ktorý má na starosti vzťahy s Južnou Kóreou.  

Trump v sobotu pred novinármi sľúbil, že sa USA do dialógu "v príhodnom okamihu zapojí". Na dotaz médii  či by bol sám ochotný jednať s hlavou KĽDR, túto možnosť nevylúčil. "Vždy som veril v rokovania. Určite by som to urobil, nemal by som s tým najmenší problém," prehlásil americký prezident. Dodal ale, že na to, aby sa to reálne uskutočnilo, by museli byť splnené nejaké predpoklady. 

Pozrite si archívnu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy