Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Babiš so svojimi ministerkami sú na Slovensku. Rokujú o spolupráci
Zdielať na

Babiš so svojimi ministerkami sú na Slovensku. Rokujú o spolupráci

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Český premiér Andrej Babiš pricestoval do Bratislavy a zahájil tak svoju prvú bilaterálnu zahraničnú návštevu vo funkcii predsedu vlády. Premiér Robert Fico privítal Babiša na úrade vlády. Počas svojho stretnutia obaja ocenili kvalitu vzájomných česko-slovenských vzťahov, ktoré označili za nadštandardné.

Hlavnou témou rokovania premiérov bude dvojstranná česko-slovenská spolupráca, a to predovšetkým v dopravnej infraštruktúre, obrane, bezpečnosti alebo energetike. Slovensko sa na rokovaní chce rozprávať aj o 100. výročí vzniku Československa, ktoré pripadá na tento rok. Súčasťou návštevy bolo aj kladenie vencov pri soche prvého československého prezidenta Tomáša Garriqua Masaryka, ale aj k pamätníku spoluzakladateľa Milana Rastislava Štefánika. 

Premiéri sa rozprávali aj o diskutovanej téme prerozdeľovania migrantov. "Jednoznačne bolo potvrdené, aj predseda Európskej rady Donald Tusk povedal, že kvóty sú neefektívne a rozdeľujú Európu," uviedol Andrej Babiš. Robert Fico vyjadril podporu nielen Českej, ale aj Poľskej republike a Maďarsku v súvislosti so žalobami, ktoré na tieto krajiny podala Európska komisia pre neplnenie migračných kvót. "Chceme a budeme preukazovať mieru solidarity pokiaľ ide o žaloby, ktoré boli podané voči týmto krajinám, pretože to je úplný nezmysel. Kvóty nefungujú, sú neefektívne, rozdeľujú Európsku úniu," povedal Fico. 

Pokiaľ ide o euro a eurozónu, Babiš povedal, že aj keď je väčšina firiem v Česku za prijatie eura, zatiaľ zostane všetko po starom. "V tejto chvíli  si myslím, že sme spokojní s českou korunou. Pozeráme sa na to, ako funguje eurozóna, ale nie je tam nejaká potreba, že by sme hneď do nej vstúpili," uviedol Babiš. 

"Návšteva Andreja Babiša na Slovensku mala vyslovene symbolický charakter inak by aj bola úplne predčasná, keďže ho ešte stále čaká hlasovanie o dôvere a on sám teda naznačil, že pokiaľ mu aj opakovane nevyšlo, že by sa niečo zle zvrtlo, tak pôjde radšej do predčasných volieb. On ešte nemusí byť ešte definitívne českým premiérom," uviedol Arpád Soltész, komentátor Noviny.sk.

Spolu s Babišom prišla na Slovensko aj ministerka obrany Šlechtová, ktorá s Petrom Gajdošom podpísala zmluvu k už skôr uzatvorenej medzištátnej dohode o vzájomnej ochrane vzdušného priestoru. Dokument umožní pilotom jednej krajiny zasiahnuť zbraňami na území druhého štátu bývalého Československa v prípade narušenia vzdušného priestoru. Išlo by napríklad o situáciu, kedy by teroristi uniesli civilné lietadlo a chystali sa s ním zaútočiť. Dokument zároveň predpokladá vzájomnú pomoc v prípade, že by jedna z krajín nebola schopná zaistiť ochranu svojho vzdušného priestoru. 

Spolupráca Česka a Slovenska pri ochrane vzdušného priestoru bude širšia ako predpokladá spoločný systém protivzdušnej obrany Severoatlantickej aliancie, ktorý je určený k obrane pred vojenskými hrozbami. 

Pozrite si archívnu reportáž o návšteve českého prezidenta Miloša Zemana na Slovensku. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy