Oblačno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Povolebná neistota v Nemecku znervózňuje celú Európu, Angele Merkel výrazne ubúda sila
Zdielať na

Povolebná neistota v Nemecku znervózňuje celú Európu, Angele Merkel výrazne ubúda sila

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Neistá situácia v Nemecku znervózňuje celú úniu. V krajine došlo po voľbách k patovej situácii a kancelárke sa nedarí zostaviť vládu ani po vyše mesiaci rozhovorov s ostatnými stranami. Každý čaká, kto prvý ustúpi. A únia je zatiaľ napätá. Nemecko je totiž významná krajina a Angela Merkel je akousi prirodzenou líderkou demokratickej Európy.

Európa čaká na Nemecko. V časoch, keď stúpa extrémizmus a mnohé krajiny ďalej čelia ekonomickým problémom, zohráva Berlín spolu s Parížom líderskú pozíciu v Únii. "Udalosti, ktoré sa momentálne dejú, tak to bude mať bezprostredný dopad aj na budúcnosť Európy. Pretože Francúzsko a Nemecko sú motorom európskej integrácie," povedal politológ Radoslav Štefančík.

 Znepokojenie nad situáciou vyjadrili v Bruseli aj ministri zahraničných vecí. "Je to zlá správe pre Európu. Nemecko je veľmi vplyvná krajina Európskej únie, takže ak nebudú mať vládu, bude ťažké prijímať náročné rozhodnutia," povedal holandský minister zahraničných vecí Halbe Zijlastra.  Dúfame, že budú mať v Nemecku silnú vládu, lepšie skôr ako neskôr," povedal český minister zahraničných vecí Aleš Chmelár. V Nemecku to ale vyzerá tak, že to bude neskôr ako skôr. Koalícia zvaná Jamaika zamrzla na mŕtvom bode a veľkú koalíciu so socialistami, aká bola doteraz, odmieta samotná SPD. "Na základe volebných výsledkov z 24. septembra, nie sme pripravení vstúpiť do veľkej koalície," hovorí Martin Schulz líder sociálnych demokratov.

Krajine tak hrozia predčasné voľby, ktoré by mohli byť až v apríli. "Rada by som to opäť pripomenula. Voľby sa líšia a neopakujú sa rovnako, ľudia sa budú rozhodovať a nikto nevie predpovedať ako to dopadne," uviedla kancelárka Angela Merkel.

Dopadnúť to môže aj tak, že Merkel už nebude kancelárka. A práve toho sa obávajú politici, ktorí si prajú demokratickú a silnú Európu a chápu význam akéhosi prirodzeného daru Angely Merkel držať tento rôznorodý celok pokope. Demokraticky zmýšľajúci politici stratia taký ten pevný pilier, ktorý v tej Angele Merkelovej videli. Úniu čaká napríklad už v decembri agenda lídrov Donalda Tuska na samite v Bruseli a ďalšie náročné situácie, ktoré si vyžadujú silnú kancelárku a nie neisté Nemecko. "Aj pre Slovákov je dôležité ako sa vyvinie situácia v Nemecku, pretože ak chceme naďalej fungovať v EÚ, potrebujeme, aby táto bola stabilná a bez stabilného Nemecka to bude veľmi ťažké," telefonuje Jana Žitňanská, Európski konzervatívci a reformisti. S tým, že potrebujeme silné Nemecko súhlasí aj europoslanec Richard Sulík. Podľa europoslanca vzniknutá situácia poukázala na chyby Angely Merkel, najmä v migračnej politike.

"Je pomaly zakázané kritizovať Angelu Merkel. No nemecký volič ukázal, že s tým nesúhlasí," povedal Sulík. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy