Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Lanovky na Štrbskom plese musia pred sezónou prejsť prehliadkou
Zdielať na

Lanovky na Štrbskom plese musia pred sezónou prejsť prehliadkou

VYSOKÉ TATRY / Všetky lanovky vo Vysokých Tatrách sa musia pred zimnou sezónou poriadne skontrolovať. Jednej z nich pod Soliskom vybrali hlavný motor. Na Štrbskom plese stál kedysi prvý lyžiarský vlek na Slovensku s podobným motorom.

Vlek, ktorý bol ako prvý ešte v bývalom Československu poháňaný elektromotorom postavili na Štrbskom plese v 40. rokoch minulého storočia. V súčasnosti si už také niečo na tatranských svahoch vedia predstaviť len ťažko. "Určite by to bolo nekomfortné, turisti chcú už teraz moderné kabínkové a sedačkové lanovky, predstava je to pekná, ale určite by to nebolo praktické," uviedla hovorkyňa Tatry Mountains Resort Zuzana Fabiánová. 

Kedysi zrejme revízne kontroly nepoznali ale dnes je to potrebné pred každou sezónou. V horských podmienkach to žeriav nemá jednoduché. Z hlbokého snehu mu teda miestami musel pomáhať ratrák aj chlapi s lopatami. Motor musel najneskôr v utorok ráno vyraziť do dielne, aby sa stihol do otvorenia lyžiarskej sezóny vrátiť.

Turisti si komfort v horách obľúbili. Ako sa budeme prepravovať v Tatrách v budúcnosti si zatiaľ nikto netrúfa odhadnúť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy