Jasno
16°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Miliarda eur a významný dosah žúp na život ľudí. Volebná účasť však býva slabá
Zdielať na

Miliarda eur a významný dosah žúp na život ľudí. Volebná účasť však býva slabá

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Štvrtého novembra v župných voľbách rozhodneme o novom vedení krajov, aj o nových župných poslancoch. Záujemcov o tieto posty je veľa. Horšie to býva s volebnou účasťou, ktorá naposledy dosiahla len zhruba 20 percent.

Župné voľby sú už na dohľad - budú v sobotu 4. novembra. Volebné komisie pôvodne zaregistrovali 92 záujemcov o županské kreslo a vyše 2900 kandidátov na poslancov. Tieto počty sa však už mierne znížili, pretože viacerí uchádzači to z rôznych dôvodov vzdali.

Je možné, že do volebného dňa ešte odstúpi zopár kandidátov na županov či poslancov, prípadne ich stiahnu politické strany, ktoré ich nominovali. Keďže hlasovacie lístky museli vytlačiť dostatočne vopred, mená tých, ktorí už nekandidujú, na nich ešte budú napísané. Volič by však za takýchto ľudí nemal hlasovať, lebo to už nemá zmysel. "Budeme nabádať okrskové komisie, aby táto infomácia bola aj za plentou, aby videl ktorí sa vzdali kandidatúry, aby týchto nevolil," hovorí Eva Chmelová.

Volič dostane dva hlasovacie lístky - na jednom budú kandidáti na župana, na druhom uchádzači o pozície poslancov. Svoju vôľu môže prejaviť na oboch, ale nemusí. Teda, ak chce hlasovať len za župana, ale z poslancov si nevie vybrať upraví len jeden správny lístok. Samozrejme, to platí aj pre druhú možnosť, že nechce voliť župana, ale hlasuje len za poslancov.

Samosprávne kraje, teda vyššie územné celky, sú pre kvalitu života svojich obyvateľov dôležité. Rozhodne neplatí, že sú to len úrady, ktoré sa nás netýkajú. "Ľuďom zvoleným za županov a poslancov dávame do rúk PIN-kód na vyše miliardu eur," tak opísal význam župy odborník na samosprávu Michal Kaliňák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy