Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Volebný manuál. Týmto sa riaďte v župných voľbách
Zdielať na

Volebný manuál. Týmto sa riaďte v župných voľbách

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Začiatkom novembra sa na celom Slovensku otvoria volebné miestnosti. Voličov čakajú voľby do orgánov samosprávnych krajov, ľudovo povedané župné voľby. Prinesú aj niekoľko noviniek.

Hovorili sme o tom so zapisovateľkou ústrednej volebnej komisie. "Volič po vstupe do volebnej miestnosti preukazuje svoju totožnosť platným občianskym preukazom, komisia mu vydá hlasovacie lístky aj s obálkou, pričom volič prevzatie podpíše," hovorí Eva Chmelová, zapisovateľka ústrednej volebnej komisie. 

Volič ide následne do súkromného boxu, kde krúžkuje jedného kandidáta na predsedu samosprávneho kraja, a zároveň na druhom hárku krúžkuje toľko poslancov, koľko má daný volebný obvod. Ich počet je uvedený na hlasovacom lístku v hornej časti. Nesmie sa ich zakrúžkovať viac, ako je určené. Ale človek nechce, nemusí menovite krúžkovať vôbec.

Ak sa náhodou pomýlite, komisia vám na požiadanie vydá nové hlasovacie hárky. Vyplnené následne treba vložiť do volebnej schránky.  Hlasovací lístok platí aj vtedy, ak ho napríklad oblejete kávou, či popíšete, alebo inak znehodnotíte. Musí byť však evidentné, koho ste krúžkovali.

Hlasovací lístok nesmiete z miestnosti vyniesť. Aj za to totiž hrozí pokuta 33 EUR. "Pokiaľ volič neuposlúchne komisiu, aby odložil lístky, hrozí mu pokuta, musí dodržiavať poriadok, aby napríklad neovplyvňoval voličov, tak isto mu môže byť uložená pokuta," objasňuje Chmelová. 

Voliť môžu len ľudia s trvalým pobytom na Slovensku, pričom nie je možné voliť na diaľku s voličským preukazom. Voliť možno len v mieste trvalého bydliska.

Je si z čoho vyberať, čo sa týka kvantity.  "Budeme voliť 8 županov, uchádza sa 92 kandidátov, budeme voliť 416 poslancov, pričom o to miesto sa uchádza 2902 kandidátov. Voliť budeme v 2927 obciach, v ktorých bolo vytvorených 5968 volebných okrskov," upresňuje Chmelová. 

Presný počet voličov sa k dátumu 4. november presne odhadnúť nedá, no voľby sa budú týkať aj vyše 70 tisíc cudzincov s trvalým pobytom u nás. Zo zahraničia sa v týchto voľbách voliť nedá. Zákon to neumožňuje.

Zákon však priniesol aj jednu zásadnú novinku. Zvolení kandidáti sa môžu tešiť na 5 ročné volebné obdobie. A to po prvý a jediný krát.  "Volíme na 5 rokov, tak aby sa voľby v roku 2022 do samosprávnych obcí a samosprávnych krajov, spojili v jeden volebný deň," hovorí Chmelová. Je to iba prechodné obdobie, keďže o rok budeme voliť starostov a primátorov na 4 roky. Župani ich vo svojich funkciách rok počkajú, aby sa volilo spoločne. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy