Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Za joint by už nemala hroziť basa. Droga na vlastnú spotrebu má byť len priestupok
Zdielať na

Za joint by už nemala hroziť basa. Droga na vlastnú spotrebu má byť len priestupok

BRATISLAVA / Zákonom presne stanovené množstvo drogy určené na vlastnú spotrebu by mohlo byť na Slovensku postihované v budúcnosti ako priestupok. Navrhuje to ministerstvo spravodlivosti v návrhu zákona, ktorým sa ustanovia definície a množstvá omamných látok, psychotropných látok, rastlín a húb obsahujúcich omamné látky alebo psychotropné látky, ktorý dnes predkladajú do medzirezortného pripomienkového konania.

Ako priestupok by mohol byť skutok posudzovaný iba v prípade, že u danej osoby zaistili drogu na vlastnú spotrebu raz za 12 mesiacov. Maximálna pokuta v priestupkovom konaní by mala byť 165 eur. V prípade marihuany by malo ísť napríklad o jeden gram, pri pervitíne a amfetamíne o 0,2 gramu a pri heroíne o 0,5 gramu. Zároveň sa ale bude posudzovať aj množstvo účinnej látky v gramáži. Takéto množstvá boli stanovené na základe odporúčania Kriminalisticko-expertízneho ústavu podľa poznatkov z praxe. V prípade mladistvých do 18 rokov navrhujú aj lekársku diagnostiku a prípadne podľa potreby aj liečbu drogovej závislosti.

Ten istý joint s marihuanou, no dva úplne odlišné konce pre prichyteného. Kým v Bratislave či Žiline by ešte človek s pol gramom drogy vyviazol bez trestu, napríklad v Komárne by mohol dostať podmienku, ak nie rovno väzenie. Ministerstvo spravodlivosti chce tento stav ukončiť. "Návrhom zákona sa snažíme dosiahnuť stav, keď za držbu rovnakého množstva drogy budú udeľované rovnaké tresty," povedala ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. 

Ministerstvo upozorňuje, že až polovica odsúdených za drogy, ich mala pre vlastnú spotrebu. Naopak, počet potrestaných narkobarónov sa blíži k nule. Teraz chcú tých, čo budú mať pri sebe len nepatrné množstvo, trestať pokutou. Konkrétne pri marihuane by to bol jeden gram. No nesmú vás prichytiť dvakrát. "Ten rozdiel je, že tržba nepatrného množstva drogy je po prvýkrát trestaná ako priestupok, až potom ako trestný čin," hovorí Žitňanská. "Nám ide o to, aby sa policajtom uvoľnili ruky, že to, čo je menej závažné, bude priestupok a nech sa sústredia na tých skutočných dílerov," povedal generálny prokurátor Jozef Čentéš.

Dôležité bude aj to, koľko účinnej látky bude mať vaša rastlinka. Povolené maximum by malo byť 100 mg THC. "Musí tá látka mať istý vplyv na jednotlivca, inak je to s prepáčením seno," dovysvetlil Čentéš.

Mladiství sa popri pokute navyše budú musieť podrobiť diagnostike u lekára, zavislým užívateľom môže súd nariadiť liečenie. Proti zjemňovaniu trestov za marihuanu sa už v minulosti vyjadrovala SNS, na stretnutie s ministerkou však dnes neprišiel ani jeden národniarsky poslanec. "Podľa nášho názoru akékoľvek množstvo drogy je problém. Zľahčovanie používania drog nie je správna cesta, skôr správnou cestou je prevencia," povedal Tibor Bernaťák, poslanec NR SR za SNS. Ministerstvo chce na druhej strane sprísniť tresty pre dílerov a to tak, aby už nemohli dostať podmienku, ale šli do väzenia

Navrhovanou legislatívou sa rezort podľa Žitňanskej snaží stanoviť hranicu medzi trestným činom a priestupkom, ale držba akéhokoľvek množstva drogy bude naďalej protiprávna. Uviedla, že podľa oficiálnych štatistík až 30 percent mladých ľudí vyskúšalo marihuanu, čo inými slovami znamená, že každému tretiemu mladému človeku na Slovensku hrozí trestné stíhanie. Dodala, že si uvedomuje, že návrh zákona vyvolá širšiu debatu a rezort je na ňu pripravený. Ak sa má diskutovať, tak o nejakom konkrétnom návrhu a ten tu teraz je na stole.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy