Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Danko podporuje Luntera v boji proti Kotlebovi
Zdielať na

Danko podporuje Luntera v boji proti Kotlebovi

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA, BANSKÁ BYSTRICA / Predseda parlamentu a líder Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko odporúča svojim voličom, aby v novembrových župných voľbách v Banskobystrickom samosprávnom kraji volili nezávislého kandidáta Jána Luntera. Povedal to v nedeľnej relácií V politike v TA3 s tým, že Lunter by mohol poraziť súčasného predsedu kraja Mariana Kotlebu (ĽSNS).

"My jasne odporúčame našim voličom voliť pána Luntera. Nie je stranícky kandidát, veľmi citlivo ja zvažujem slová. Niekedy mu podpora môže pomôcť a niekedy ublížiť," povedal Danko. Líder SNS názor vyjadril na základe názoru regionálnych straníckych štruktúr v Banskobystrickom kraji.

Zároveň podľa neho treba proti kandidátovi na župana Nitrianskeho samosprávneho kraja Milanovi Uhríkovi (ĽSNS) zvoliť najsilnejšieho kandidáta, ktorý má šancu Uhríka poraziť. Preto vládne strany Smer-SD, Most-Híd a aj SNS podporujú súčasného predsedu kraja Milana Belicu. Danko preto vyzval kandidáta Jána Grešša, ktorého podporujú pravicové strany, aby sa vzdal v prospech Belicu. "Vyzývam pána Grešša, ako druhého kandidáta, aby podporil pána Belicu,“ uviedol.

Spor Fica a Kisku

V TA3 na margo sporu premiéra Roberta Fica a prezidenta Andreja Kisku vyhlásil, že k téme sa musí jasne vyjadriť prezident Kiska. „Ak by som ja, v rámci prezidentskej kampane urobil to, čo prezident, tak reakcie novinárov, ako aj opozície, by boli omnoho silnejšie a v politike by som skončil,“ povedal. Túto tému si však podľa neho musia vyriešiť tí, ktorých sa kauza týka.

„Môžeme sa z tejto kauzy poučiť a to, či sú dostatočne chránené súkromné údaje našich občanov, ale aj ústavných činiteľov, alebo či je dostatočná účinná ľútosť, to sú témy, o ktorých sa treba baviť. Ale ja nebudem hovoriť súd nad touto kauzou," vyhlásil líder SNS.

Poriadok na ministerstvách

Predseda SNS hovoril aj o nomináciách na ministerstve školstva a pôdohospodárstva. „Ministerka Lubyová je rešpektovaná odborníčka a verím, že v rezorte urobí poriadok, rovnako aj ministerka Matečná na agrorezorte," vyjadril Danko. „Pani Lubyová je rázna, dokáže veci odkomunikovať, rozumie problematike eurofondov," dodal.

Po tom, čo moderátor poukázal na kritiku poslanca NR SR za SaS Branislava Gröhlinga, že v rezorte stále pôsobí exminister Peter Plavčan, Danko uviedol, že „Plavčan ministerku neriadi, ale odovzdáva informácie dôležité na dokončenie procesov, ktoré boli nastavené". „Pán Gröhling je pre mňa vynikajúci kaderník. Vyjadruje sa k veciam, ku ktorým nemá vedomosti. On jej môže poradiť akurát šampón na vlasy," adresoval Danko poslancovi.

Urážky

Poslanec za SaS na slová Danka prostredníctvom vyhlásenia, ktoré agentúre SITA poslala hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková, reagoval s tým, že ak by vlastnil napríklad stavebnú firmu, Danko by neváhal uraziť a ponížiť všetkých stavbárov.

Ak by som pôsobil v pekárenskej oblasti, dourážal by pekárov. Toto je oblasť môjho podnikania a nehanbím sa za ňu, naopak, vážim si ľudí, ktorí si vedia zarábať svojou šikovnosťou a remeslom. Andrej Danko toho na hlave veľa nemá, ale dokazuje, že toho má ešte menej v hlave. Len tak na okraj dodávam, že som nielen vyštudoval právo, ale celý pracovný život som zasvätil študentom a školstvu. Toto o sebe predseda parlamentu veru povedať nemôže," vyjadril Gröhling.

Peniaze na prezbrojenie

Danko dnes odsúdil aj kritiku rezortu obrany. „V rezorte sa robia koncepčné kroky, máme schválenú stratégiu a absolútne odmietam, že ja osobne mám akékoľvek záujmy v tomto rezorte. Zasadzujem sa za transparentný postup pri obstarávaní armádnej techniky a odmietam akýkoľvek lobing,“ uviedol. Podľa neho je potrebný po 26 rokoch projekt obnovy bezpečnostných síl ako pozemných, tak vzdušných. Dodal, že peniaze na prezbrojenie budú.

V relácií spomenul Danko aj sociálny balíček vlády a zavedenie 13. a 14. platu. „Ak sa darí firmám, musí to pocítiť aj zamestnanec, našli sme kompromis a bude to systematizovaná odmena. Podotýkam ale, dobrovoľná odmena zo strany zamestnávateľa,“ uviedol Danko. Zároveň uviedol, že už nesmie vláda zabúdať ani na dôchodcov, na slobodné matky, mladé rodiny a iné sociálne témy. „Politika je vždy kompromis, preto výsledok fungovania SNS a jej tém, závisí najmä od voličov," uzavrel.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy