Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pod Duklou zavládlo prímerie. Kiska a Fico si podali ruky
Zdielať na

Pod Duklou zavládlo prímerie. Kiska a Fico si podali ruky

Google News Button Sledovať správy

DUKLA / V nasledovanejšom politickom spore uplynulých dní zavládlo na chvíľu prímerie. Prezident a premiér sa k sebe správali priateľsky. Nie je to fikcia, ale fakt. Obaja pricestovali na Duklu uctiť si pamiatku hrdinov karpatsko-duklianskej operácie a pietne miesto ich aspoň na pár minút spojilo.

​Po ťažkom týždni a po odkazovaní si správ cez média sa prezident Andrej Kiska a premiér Robert Fico stretli po prvýkrát zoči voči na Dukle, pri Pamätníku československých vojakov.

Po podaní si ruky už ale kráčal každý sám, a vedľa seba nestáli ani počas pietnej spomienky. Asistenti politikov ich od seba decentne oddelili. Za to v príhovore jeden na druhého nezabudli. Prezident premiéra milo oslovil a Robertovi Ficovi sa zase páčili prezidentové slová.

"My sme normálni ľudia, ktorí si podajú ruky a pracujú. Ja s tým problém nemám," vyhlásil Fico. "Ja som sa vždy snažil a budem sa snažiť o konštruktívny prístup a spoluprácu s pánom premiérom a takto budem pokračovať aj naďalej," dodal prezident.

Najkrvavejšia bitka

Zmierenie teda nastalo aspoň na pár hodín pri spomienke na Karpatsko-dukliansku operáciu, ktorá bola najkrvavejšou bitkou línie východného frontu súvisiaca s územím Slovenska. Bola to najťažšia horská bitka druhej svetovej vojny. Rozprávali sme sa aj s preživšími bojovníkmi. Tí nám povedali, že keby sme zažili to, čo oni, už by nás nikdy netrápili malicherné politické boje.

"Pri katolíckom kostole bola jama, veľmi hlboká a tam dávali mŕtvych. Ja mám dodnes slzy v očiach keď si spomeniem, že ako tam zomierali moji kamaráti," spomína na hrôzu Ján Jurčišin.

Oboch politikov sme sa pred ich odchodom ešte opýtali, či prehodili medzi sebou aj zopár zdvorilostných slov. Ale už nič viacm čo sa týka ich daňového sporum komentovať nechceli. "Prepáčte, ale toto už hádam nie," dodal Fico.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy